Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KORONAVÍRUS Sú potraviny zdrojom infekcie? Úrad verejného zdravotníctva má jasnú odpoveď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Experti už dávnejšie upozornili, že nový koronavírus je odolnejší než iné vírusy, pričom na niektorých povrchoch môže prežiť aj viacero dní. Ako je to však s čerstvým ovocím, zeleninou či pečivom v obchodoch? Túto otázku zodpovedal Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa súčasných vedeckých stanovísk Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nie sú vedecké dôkazy o prenose nového koronavírusu potravinami.

Čítajte aj: Potravinoví inšpektori prekontrolovali stovky obchodov: Prichytili aj zamestnancov bez ochranných pomôcok

„Podľa aktuálnych poznatkov o opísaných dráhach prenosu koronavírusov je nepravdepodobné, že sú potraviny zdrojom infekcie. Rovnako neexistuje žiaden dôkaz o tom, že obaly potravín, ktoré boli vystavené rôznym okolitým podmienkam a teplotám, prenášajú infekciu,“ uviedol ÚVZ SR na svojom facebookovom účte. „Toho času neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by potraviny predstavovali riziko pre verejné zdravie v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19,“ doložil.

Štátna veterinárna a potravinová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci ale podčiarkujú dôležitosť zodpovednej manipulácie s potravinami. „Aj napriek tomu, že v súčasnosti nie sú dôkazy o prenose nového koronavírusu potravinami, je potrebné, aby každá osoba, ktorá manipuluje s potravinami, teda aj osoba v domácnosti, dbala na svoju ochranu, zodpovedne pristupovala k hrozbe šírenia nákazy a dodržiavala správne postupy v oblasti osobnej hygieny a hygieny potravín, ktoré slúžia na znižovanie rizika prenosu koronavírusu,“ zdôraznil úrad verejného zdravotníctva.

Pečivo.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľmi dôležité je podľa hygienikov dodržiavať zásady osobnej hygieny (časté a dôkladné umývanie rúk - po manipulácii s potravinami, pred konzumáciou jedla), dezinfikovať všetky povrchy a nástroje prichádzajúce do styku s potravinami a zaobchádzať s obalmi hygienicky bezpečným spôsobom (odstránenie do komunálneho odpadu).

Viac o téme: SlovenskoZeleninaNákazaPotravinyOvocieCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu