Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lajčák svoj postoj nemení: Podporuje silnú EÚ a spoločný postup v oblasti migrácie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) počas videokonferencie ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka podporil posilnenie globálnej úlohy Európskej únie (EÚ) a spoločný postup v oblasti migrácie. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Rokovanie sa malo pôvodne uskutočniť v Prahe, no vzhľadom na aktuálne dianie sme sa dohodli, že uprednostníme videokonferenciu," uviedol Lajčák v súvislosti s podujatím, ktoré sa konalo v rámci českého predsedníctva vo V4.

Hlavnými témami piatkovej videokonferencie ministrov boli postavenie EÚ ako globálneho hráča, jej vzťahy s ďalšími hlavnými aktérmi medzinárodných vzťahov, rozširovanie, migračná a azylová politika a priority nemeckého predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2020. Pri téme migrácie sa partneri zhodli, že v súčasnej situácii je kľúčová ďalšia implementácia Dohody EÚ s Tureckom a ochrana vonkajšej hranice EÚ.

"Spolu so svojimi partnermi z Českej republiky, Maďarska, Nemecka a Poľska sme v spoločnom vyhlásení podporili posilnenie jednoty a efektivity EÚ smerom dovnútra i na medzinárodnej scéne," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Ministri sa zhodli, že len jednotná, dobre koordinovaná a sebavedomá EÚ môže hrať aktívnu úlohu na globálnej úrovni. EÚ má podľa MZVaEZ ambíciu budovať vzťahy s krajinami blízko svojich hraníc v regiónoch západného Balkánu, východnej Európy a Afriky, ale aj s kľúčovými aktérmi, ako USA či Čína. "Súčasný turbulentný vývoj si vyžaduje silnú úlohu EÚ s dôrazom na posilnenie multilateralizmu a svetového poriadku založeného na pravidlách," uviedlo ministerstvo.

Viac o téme: MigráciaMiroslav LajčákEurópska úniaMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu