Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Srdcervúca spoveď zdravotnej sestričky: FOTO Dievčatku chýbala polovica tváre, zákrok bez anestézie

(Zdroj: Reprofoto/Lekári bez hraníc)

NIGÉRIA – Zo spovede britskej zdravotnej sestry Scarlett Branniganovej behá mráz po chrbte. Branniganová sa pripojila k tímu špecialistov v Nigérii, ktorí pomáhajú nájsť nový život deťom s nómou, so strašnou chorobou znetvorujúcu tváre.

Nóma je príšerná choroba, ktorá napáda deti už tak trpiace podvýživou, maláriou a ďalšími problémami spojenými s chudobou. „Spomínam si, že keď som prvá ráno prišla do nemocnice, už som sa nemohla dočkať, ako sa budem so svojimi novými kolegami starať o našich pacientov. Keď som ale dala dole gázu z tváre prvého dieťaťa, zmocnil sa ma obrovský hnev a smútok,“ opisuje svoje pocity sestrička z prvého dňa práce pre Lekárov bez hraníc.

Krv a slzy

Infekcia, ktorej sa dá prechádzať, pripravila dievčatko o polovicu tváre. „Chýbala jej jedna polovica tváre, zuby a ďasná mala rozboľavené a zapálené, mohli ste jej vidieť až k očnej jamke,“ povedala. „Lekár mi povedal, že kosť odumrela a musí ju odstrániť. Nemáme tu nijakú možnosť, ako dievčaťu pre takýto zákrok podať anestéziu. Takže sme len s trochou lokálneho umŕtvenia začali vyberať úlomky kosti,“ dodala.

Zákrok bol mimoriadne bolestivý. Žena svojej dcére držala hlavu, zatiaľ čo lekár kliešťami vyťahoval úlomky odumretej kosti. „Musela som o krok ustúpiť za mamičku, aby som sa upokojila. Súcitiaca psychologická zdravotná sestra mi položila ruku na plece a zároveň držala hlavu plačúcej matky,“ spomína na prežitú hrôzu Branniganová, ktorú zároveň súžil hnev. „Dokázala som byť len strašne naštvaná, ako sme mohli dopustiť, aby sa niečo také stalo ďalším ľudským bytostiam.“ Na klinike však nie je miesto pre hnev, a preto sa jej podarilo zachovať chladnú hlavu.

Čítajte aj: Pacienti Lekárov bez hraníc čelia extrémnemu násiliu, situácia na juhu Mexika je kritická


Branniganovú následne presunuli do inej nemocnice v meste Sokoto na severozápade Nigérie, ktorá sa ako jediná na svete špecializuje na nómu. „Ako skúsená sálová sestra som mala za úlohu pomáhať miestnym i medzinárodným kolegom pri rekonštruktívnych operáciách tváre, ktoré menia životy pacientov. Lekári bez hraníc chcú vrátiť dôstojnosť obetiam choroby pomocou kvalitnej starostlivosti poskytovanej tímami odborníkov,“ uviedla žena.

Choroba, ktorá zohavuje tváre a berie životy

Smrteľná choroba znetvorujúca tváre každý rok zabije tisíce ľudí. Verejnosť však o nej veľa nevie. Prvým príznakom je ťažký zápal ďasien, ktorý vedie k bolestivým vredom v ústach a okolo nich.

Choroba potom prechádza v nekrotizujúcu infekciu, ktorá napáda mäkké tkanivá. Postupne zožiera tvár, pery a bradu. Tí, čo prežijú, sú poznačení rozsiahlymi jazvami.

Niekedy sa rany spôsobené nómou zahoja, ale tak, že čeľuste sa primknú k sebe, kosti zrastú a pacienti tak nemôžu otvárať ústa.

Viac o téme: NigériaChorobaLekári bez hranícNóma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu