Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sanders požiadal o čiastočné prepočítanie hlasov z primárok v Iowe: Tesne zvíťazil jeho rival

Kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders.
Kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, File)

WASHINGTON - Uchádzač o nomináciu Demokratickej strany pred tohtoročnými americkými prezidentskými voľbami Bernie Sanders oficiálne požiadal o čiastočné prepočítanie hlasov z minulotýždňových primárok v štáte Iowa, v ktorých tesne zvíťazil jeho rival Pete Buttigieg. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Sandersovho volebného tímu by sa hlasy mali prepočítať v 28 okrskoch, v ktorých došlo k viacerým nedostatkom pri sčítavaní hlasov a oznamovaní výsledkov volieb. "I keď prepočítanie hlasov je len prvým krokom v procese a nepredpokladáme, že by tým mohli zmeniť súčasné výpočty, je nevyhnutnou súčasťou toho, aby sme sa ubezpečili, že obyvatelia Iowy budú môcť dôverovať konečným výsledkom volebných zhromaždení," povedal, jeden zo šéfov Sandersovho volebného tímu Jeff Weaver. Sandersov pritom tím uviedol, že nevylučuje, že požiada o prepočítanie všetkých okrskov.

Po problémoch so zrátavaním hlasov odovzdaných na volebných zhromaždeniach Demokratickej strany v Iowe bol až 9. februára vyhlásený za víťaza starosta mesta South Bend v štáte Indiana Pete Buttigieg. Ten získal 14 delegátov a len veľmi tesne predstihol Bernieho Sandersa (78), senátora za štát Vermont, ktorý si zaistil 12 delegátov. Na treťom mieste skončila senátorka za štát Massachusetts Elizabeth Warrenová, ktorá získala osem delegátov, štvrtý je bývalý americký viceprezident Joe Biden (šesť delegátov) a piata senátorka za štát Minnesota Amy Klobucharová (jeden delegát).

Viac o téme: VoľbyHlasyPrepočítanieUSABernie SandersPete Buttigieg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu