Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Predzvesť veľkého výbuchu: Mohutná evakuácia, sopka Taal naďalej straší Filipíny

Sopka Taal stále chrlí lávu Zobraziť galériu (2)
Sopka Taal stále chrlí lávu (Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila)

MANILA - Sopka Taal ležiaca južne od filipínskej metropoly Manila chrlila v utorok lávu, popol a paru počas erupcie, ktorá trvá už tri dni a môže byť predzvesťou oveľa väčšieho a nebezpečnejšieho výbuchu, informovala agentúra AP.

Približne 45.000 obyvateľov z ohrozených oblastí evakuovali už v nedeľu, miestni predstavitelia však odhadujú, že odísť z domovov by mohlo byť nútených najmenej 200.000 ľudí, ak sa erupcia zhorší. V pondelok naďalej platilo varovanie štvrtého stupňa, podľa ktorého hrozí "nebezpečná explozívna erupcia" v priebehu najbližších hodín až dní.

Sopka chrlila lávu až do výšky 500 metrov a para obsahujúca popol siahala až do výšky dva kilometre. V okolí sopky Taal zaznamenali viac ako 200 zemetrasení. Úrady a školy vo viacerých mestách vrátane Manily zostali zavreté z dôvodu zdravotných rizík, ktoré by mohol spôsobiť popol zo sopky.


FOTO Z filipínskej sopky Taal vychádza láva: Mraky popola sa dostali aj nad Manilu


Sopka Taal je druhou najaktívnejšou na Filipínach, no patrí k obľúbeným cieľom turistov aj pre prekrásne kráterové jazero. Od roku 1572 vybuchla 33-krát, k poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší bol výbuch sopky Taal v roku 1911, keď si vyžiadal viac než 1300 obetí na životoch.

Sopka Taal stále chrlí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/NOAA )

Ostrovné Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde je zvýšená vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Viac o téme: VýbuchSopkaEvakuáciaFilipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu