Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Stopy krádeže šperkov v Drážďanoch vedú vraj k arabským klanom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FOTO TASR/AP)

BERLÍN - Stopy novembrovej krádeže šperkov v drážďanskom klenotníctve Grünes Gewölbe (Zelená klenba) vedú k arabským klanom v Berlíne. Napísal to berlínsky denník Berliner Morgenpost s odvolaním sa na policajné zdroje. Drážďanská prokuratúra, ktorá vyšetrovanie dozoruje, medzitým podľa agentúry DPA uviedla, že kriminalisti spolu s berlínskymi kolegami hľadajú možné súvislosti s krádežou stokilogramovej zlatej mince z berlínskeho Bodeho múzea v marci 2017.

Medzi obžalovanými z krádeže zlatej mince, o ktorej sa predpokladá, že bola po čine roztavená, sú traja členovia arabského klanu. Zaujímavosťou podľa Berliner Morgenpost je fakt, že jeden z týchto obžalovaných bol nedávno odsúdený za vlámanie do firmy v bavorskom Erlangene, ktorá vyrába špecializované hydraulické zariadenia, používaná napríklad hasičmi k vyslobodzovaniu. Jeden takýto nástroj bol tiež ukradnutý hasičom v Berlíne. Vyšetrovatelia totiž tiež zistili, že tento špeciálny nástroj použili zlodeji práve v drážďanskej klenotnici.

VIDEO Stopy krádeže šperkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Vyšetrovací tím z Drážďan teraz podľa Berliner Morgenpost zisťuje, kde všade v Nemecku bolo pri krádežiach použité hydraulické náradie od spomínanej bavorskej firmy, prípadne či nebolo toto vybavenie niekde ukradnuté.

Na dolapenie zlodejov, ktorí v Grünes Gewölbe ukradli šperky historicky nevyčísliteľnej hodnoty, bola vypísaná odmena 500.000 eur (12,8 milióna Sk). Osud lupu je stále nejasný a kvôli nepredajnosti šperkov sa mnohí odborníci obávajú, že páchatelia drahokamy vytrhajú a drahé kovy roztavia, aby predmety mohli rozpredať.

Viac o téme: ŠperkyBerlínDrážďanyGrünes GewölbeArabský klan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu