Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po megakrádeži v Drážďanoch niekto ponúkol šperky Izraelu: Zvláštna komunikácia s úradmi

Krádež sa stala v Rezidenčnom zámku Zobraziť galériu (4)
Krádež sa stala v Rezidenčnom zámku (Zdroj: Twitter/The Wall Street Journal)

DRÁŽĎANY - Istá izraelská bezpečnostná firma minulý týžden uviedla, že jej ktosi v e-maile ponúkal šperky ukradnuté vlani v novembri z drážďanskej klenotnice. Za dva predmety z tejto zbierky požadoval deväť miliónov eur, uviedol podľa agentúry DPA konateľ firmy CGI Cvika Nave. Nemecké úrady spočiatku popreli, že boli informovaní o riskantnej ponuke Izraelu. Teraz sa však ukázalo, že e-mail prijali. Informuje o tom nemecký portál sächsiche.de (SZ).

V prípade ukradnutých šperkov zo Zeleného trezoru prokuratúra v Drážďanoch teraz podľa sächsiche.de potvrdila, že dostala potenciálne nebezpečné e-maily. Korešpondencia sa týka údajnej anonymnej ponuky na nákup jednotlivých šperkov. Odosielateľ zašifrovaných e-mailov požiadal o deväť miliónov eur, oznámila minulý piatok výkonná riaditeľka bezpečnostnej spoločnosti CGI Group Zvika Nave. Zatiaľ neexistujú žiadne informácie o závažnosti ponuky.
 
Hovorca orgánov Jürgen Schmidt v utorok povedal SZ povedal, že izraelská spoločnosť CGI informovala prokurátora písomne. Správa bola zaslaná do jeho oficiálnej schránky, ku ktorej nemal prístup žiadny iný prokurátor. Úrad prokuratúry preto nemohol potvrdiť prijatie údajnej ponuky.
Zlodeji ukradli len historické
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Kahnert/dpa via AP)
 
Stále nie je jasné, prečo spoločnosť CGI napísala tlačovému hovorcovi a nie úradom alebo polícii. Schmidt povedal, že odosielatelia boli informovaní o kontaktoch a ich kontaktných údajoch v automatickom oznámení o dovolenke. Podľa požiadaviek prokuratúry nie je automatické odosielanie e-mailov povolené. Namiesto toho, aby spoločnosť kontaktovala zástupcov menovaných, spoločnosť mu poslala druhý e-mail, v ktorom mu zaželali peknú dovolenku, uviedol Schmidt.
 
Po návrate z dovolenky v pondelok okamžite preposlal poštovú komunikáciu v anglickom jazyku vyšetrovateľom. Prokurátor tiež začal vyšetrovanie pokusov o vydieranie podozrivého nezávislého pracovníka. Takisto ponúkol tretí šperk na predaj redakčnému tímu MDR „Kripo live“.
Zlodeji ukradli len historické
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Sebastian Kahnert/dpa via AP)
 
Pisatelia e-mailu čiastku za ponúkané šperky chceli v internetovej mene Bitcoin a napísali, že ich identitu sa nepodarí vypátrať, pretože používajú rôzne šifrovacie techniky. Konkrétne izraelskej firme ponúkali náprsnu hviezdu z poľského Rádu Bielej orlice a diamant nazvaný Saský biely.
 
Zlodeji v noci na 25. novembra z drážďanskej klenotnica ukradli barokové šperky nevyčísliteľnej hodnoty. Na dolapenie páchateľov bola vypísaná odmena 500-tisíc eur.
 
Viac o téme: KrádežŠperkyIzraelDrážďany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu