Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nový rok praje predovšetkým dôchodcom a rodičom: Pozrite sa, koľko vám pribudne v peňaženke

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: pixabay)

BRATISLAVA - S novým rokom sa okrem dátumu zmení aj legislatívna stránka života na Slovensku. S tým súvisia napríklad výšky finančných príspevkov, ktoré Slováci poberajú. Pozrite sa spolu s nami na to, ako sa situácia zmení s príchodom nového roka.

Výška prídavkov na deti

Tento rok mali rodičia právo na prídavok na dieťa vo výške 24,34 eur na mesiac. Rodičom prichádza na účet zhruba v polovici kalendárneho mesiaca. Ich výška bude od roku 2020 mierne zvýšená.

Nový rok praje predovšetkým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Rodičia sa môžu totiž tešiť na mierne vyšší prídavok, a to konkrétne vo výške 24,95 eur. Táto forma príspevku začne platiť od 1. januára 2020. Tento príspevok vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR).

Výška príplatkov k prídavkom na deti

Niektorí rodičia majú dôvod na ďalšiu radosť pri zvýšení príplatkov k už spomínaným prídavkom na deti. Na tieto ale musia rodičia splniť určité, osobitné podmienky. Ich výška sa v tomto roku ustálila na 11,41 eur mesačne.

Nový rok praje predovšetkým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Tento príplatok sa navýši od 1. januára 2020 na 11,70 eur, no ako už bolo spomínané, ÚPSVAR ho vypláca len po splnení istých podmienok.

Výška rodičovského príspevku

Zvýšením si tiež prejde výška rodičovského príspevku. V súčasnosti je vo výške 220,70 eur za jedno dieťa mesačne. 275,90 eur bolo vyplácaných v prípade dvojčiat a 331,10 eur v prípade trojčiat. Rodičovský príspevok vypláca mesačne rovnako ÚPSVAR asi v polovici mesiaca.

Nový rok však prinesie opäť pozitívne zmeny. Príspevok sa navýši pod vplyvom novely zákona, ktorá prešla v parlamente a nadobúda účinnosť po 1. januári 2020. Suma rodičovského príspevku sa navýši na 370 eur mesačne v prípade splnenia podmienok, ktoré táto novela tiež definuje. Pre ostatných, ktoré tieto podmienky nespĺňajú ide o 270 eur mesačne.

Výška daňového bonusu

Zvýšením si prejde aj daňový bonus. Od 1. januára 2020 sa zvýši na 22,73 eur a na dieťa do šesť rokov 45,46 eur.

Dôchodky

Od januára sa tiež pristúpi k zvýšeniu dôchodkov, a to konkrétne pre všetky typy dôchodkov, či už ide o ten starobný, predčasný starobný, invalidný, vdovský alebo vdovecký. Počíta sa aj so sirotským dôchodkom. Všetky sa od januára 2020 zvýšia o 2,9 percenta sumy dôchodku, najmenej ale o garantovanú pevnú sumu. Starobné dôchodky by tiež mali narásť o 2,9 percenta alebo o pevnú čiastku 9 eur. Závisí to od toho, čo bude pre dôchodcu komfortnejšie.

Nový rok praje predovšetkým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Rozhodnutia o zvýšení dôchodkov by mala Sociálna poisťovňa poberateľom zasielať v priebehu januára 2020.

Zmena daňového poriadku

Medzi ďalšími zásadnými zmenami je fakt, že daňový úrad sa bude môcť rozhodnúť, že písomnosti v cudzom jazyku nebude nutné prekladať do slovenčiny. V súčasnosti sa dokumenty vyhotovené v inom ako štátnom jazyku musia odovzdávať na overený preklad do štátneho jazyka (slovenčiny).

Zmeny sa dotknú aj daňových subjektov. Pre niektoré z nich je povinné komunikovať s daňovým úradom elektronicky. Platí pre nich, že musia všetky podania uskutočňovať výhradne cez portál Finančnej správy Slovenskej republiky. V prípade, ak urobia inak ako týmto spôsobom (písomne, cez Ústredný portál www.slovensko.sk), daňový úrad ich na takúto skutočnosť upozorní a vyzve vás na opravu. V súčasnosti sa na podanie automaticky neprihliada a subjekt nie je nijako upovedomený.

Nový rok praje predovšetkým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Zároveň sa zmena dotkne aj obchodného registra. Podania, ktoré budu do neho zaradzované, bude možné podávať už iba v elektronickej podobe. Ide o výhodu napríklad v súdnych poplatkoch, pretože tie a znižujú o polovicu.

Môžete prísť o vodičák

Daňový nedoplatok sa doteraz riešil rôzne. Úrad ho zväčša vykonáva exekučným konaním. Ide o predaj hnuteľných vecí a pod. Od roku 2020 sa bude môcť pristúpiť aj k tomu, že exekúcia bude vykonaná zadržaním vodičského preukazu daňového dlžníka. Bude to však možné iba u toho, ktorého príjmy nie sú priamo podmienené držbou vodičáku. Exekučný príkaz sa potom vydá dlžníkovi, ale aj orgánu Policajného zboru.

Nový rok praje predovšetkým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Minimálna mzda pôjde nahor

Vláda na nasledujúci rok svojim nariadením ustanovila sumu minimálnej mzdy na rok 2020. Jej úroveň bude zase o niečo vyššia. V súčasnosti hovoríme o minimálnej mzde 520 eur. Teraz pôjde o sumu 580 eur. Vzrastie teda aj minimálna hodinová mzda. Doteraz išlo o hodnotu 2,989 eur. Situácia sa zmení a pôjde o 3,333 eur, čo predstavuje rozdiel 0,34 eur.

Výmera dovolenky sa tiež zvýši

Od nového roka k štandardným zamestnancom, ktorí majú nárok na najmenej 5 týždňov dovolenky, pribudnú aj takí zamestnanci, ktorí doteraz nedovŕšili 33 rokov, ale starajú sa o dieťa.

V prípade pedagogických a výskumných či vývojových zamestnancov sa v roku 2020 tiež mení situácia. Ide o dovolenku v dĺžke osem týždňov v prípade pedagogického zamestnanca, odborného zamestnanca, vysokoškolského učiteľa, výskumného pracovníka či zamestnanca s najmenej vysokoškolským vzdelaním II. stupňa, ktorý vykonáva výskumno-pedagogickú činnosť alebo vedeckú činnosť.

Viac o téme: ZmenaDávkyDôchodkyRok 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu