Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

USA schválili zákony, ktoré podporujú demonštrantov v Hongkongu: Peking chce vrátiť úder

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

PEKING - Peking varoval, že je pripravený prijať opatrenia na "rázne vrátenie úderu" po tom, ako Snemovňa reprezentantov Spojených štátov v stredu schválila dva návrhy zákonov, ktoré vyjadrujú podporu demonštrantom v Hongkongu a varujú Čínu v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv. V reakcii na zmienené zákony to vo štvrtok vyhlásila čínska diplomacia, píše agentúra AFP.

"Dôrazne odsudzujeme a dôrazne protestujeme proti schváleniu príslušných zákonov týkajúcich sa Hongkongu," uviedol na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Snemovňa Zákon o ľudských právach a demokracii v Hongkongu schválila pomerom hlasov 417:1. Zákon požaduje sankcie voči čínskym predstaviteľom, ktorí sa dopustia porušovania slobôd a ľudských práv v Hongkongu.

Snemovňa reprezentantov pomerom hlasov 417:0 schválila aj ďalší návrh zákona, ktorý zahŕňa zákaz vývozu slzotvorného plynu, gumových projektilov, vodných diel a pút pre hongkonskú políciu. Oba zákony už v utorok prešli hlasovaním v Senáte. Či ich prezident Donald Trump podpíše, nie je známe.

Cieľom amerických zákonov je zničiť Hongkong

Prijatie dvoch návrhov zákonov v americkom Kongrese, varujú Čínu v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv, odsúdil vo štvrtok aj čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Tie sú podľa jeho slov "zhovievavé k násilným zločincom" a ich cieľom je "vyvolať zmätok alebo dokonca zničiť Hongkong". Píše o tom agentúra AFP.

Šéf čínskej diplomacie označil tieto zákony za "otvorený zásah do vnútorných záležitostí Číny". Wang to na stretnutí v Pekingu povedal bývalému americkému ministrovi obrany Williamovi Cohenovi, píše sa v stanovisku čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Wang zdôraznil, že Čína nikdy nedovolí "pokusy poškodiť prosperitu a stabilitu Hongkongu alebo poškodiť úspechu jednej krajiny, dvoch systémov".

Viac o téme: DemonštrácieZákonyUSAPekingHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu