Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Telá z kamiónu smrti previezli na pitvu: Čína žiada od Británie prijatie zodpovednosti za mŕtvych

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

LONDÝN - Jedenásť z 39 ľudských tiel nájdených v kamióne na juhovýchode Anglicka nechala polícia previezť na pitvu, ktorá by mala stanoviť príčinu smrti. Informovali o tom dnes britské médiá. Vo štvrtok policajti uviedli, že mŕtvymi sú čínski občania. Čínske veľvyslanectvo v Londýne dnes ale zverejnilo vyhlásenie, podľa ktorého stále nie je možné štátnu príslušnosť mŕtvych potvrdiť.

Prvé FOTO vodiča (25) z kamióna smrti: Príšerný koniec 39 Číňanov! Mrazivé detaily posledných chvíľ

Jedenásť tiel z kamiónu previezli do nemocnice v meste Chelmsford sanitky súkromnej ​​firmy, ktoré sprevádzala policajná eskorta. Pitva má zistiť príčinu smrti 39 ľudí, o ktorej sa zatiaľ v Británii len špekuluje. Nákladový priestor, v ktorom mŕtvi boli, bol podľa médií vybavený mraziarenskou jednotkou, a teplota v ňom tak mohla klesnúť až na mínus 25 stupňov Celzia.

Jeden z popredných britských patológov Richard Shepherd spravodajskej stanici BBC povedal, že pitva bude "veľmi pomalý, organizovaný proces".

Telá z kamiónu smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/UK Pool via AP)

Telá 39 dospelých našla polícia grófstva Essex v noci z utorka na stredu v priemyselnej zóne Waterglade v meste Grays východne od Londýna. Podľa doterajších informácií prišiel náves, v ktorom boli, do Británie z belgického prístavu Zeebrugge. V anglickom prístave Purfleet ho na svoj ťahač naložil 25-ročný vodič Mo Robinson zo Severného Írska, ktorého polícia zadržala a obvinila z vraždy.

Kedy sa ľudia do kamiónu dostali a či o nich vodič vedel, nie je ale jasné. Podľa niektorých správ po tom, čo kontajner otvoril a zbadal, čo je v ňom, šokovaný zavolal záchranku a potom omdlel.

Mo Robinson
Zobraziť galériu (3)
Mo Robinson  (Zdroj: profimedia.sk)

Vo štvrtok polícia oznámila, že sa domnieva, že mŕtvymi sú čínski občania - 31 mužov a osem žien. Taktiež štátny denník Global Times vo štvrtok napísal, že čínske ministerstvo zahraničia potvrdilo, že mŕtvi sú z Číny. Dnes ale čínske veľvyslanectvo v Londýne vo vyhlásení uviedlo, že štátnu príslušnosť zomrelých stále nemôže potvrdiť. Do Essexu ambasáda vyslala zvláštny tím, ktorý je v kontakte s miestnou políciou.

Dnes Global Times v komentári napísal, že Británia a ďalšie európske krajiny musia prijať časť zodpovednosti za smrť 39 ľudí. "Je jasné, že Británia a príslušné európske krajiny nedostáli svojej zodpovednosti a neochránili týchto ľudí pred takou smrťou," napísal denník. Británia sa podľa neho zjavne nepoučila z tragédie z roku 2000, kedy colníci pri kontrole holandského kamiónu v prístave Dover našli telá 58 udusených Číňanov. Svojich čitateľov oficiálny denník čínskych komunistov na záver vyzýva, aby si predstavili, aké opatrenia by asi prijali európske krajiny, keby v Číne tragicky zahynulo naraz toľko Európanov.

Zatýkanie vo veľkom 

Britská polícia v spojitosti s nájdením 39 mŕtvych tiel v návese kamiónu v priemyselnom parku v anglickom grófstve Essex zatkla ďalšie dve osoby pre podozrenie z obchodovania s ľuďmi a zabitia. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

Muža a ženu, oboch vo veku 38 rokov, zatkli v meste Warrington na severe Anglicka. Vodič kamiónu, 25-ročný muž zo Severného Írska, ktorého zatkli pre podozrenie z vraždy, zostáva vo väzbe, informovala polícia.

Tri z tiel asi patria občanom Vietnamu

Jedno z 39 tiel, nájdených v stredu v návese kamióna v priemyselnom parku v anglickom grófstve Essex, pravdepodobne patrí vietnamskej občianke Tra My, ktorá pred smrťou posielala svojej matke esemesky. Informovala o tom na svojej  stránke spravodajská televízia Sky News. Podľa BBC zatiaľ tri telá nájdené v kamióne patria občanom Vietnamu. Okrem Tra My príbuzní pátrajú po 26-ročnom mužovi a 19-ročnom dievčati.

Tra My (26) identifikovala na Twitteri ľudskoprávna organizácia Human Rights Space so sídlom v Hanoji. Jej koordinátorka Hoa Nghiem uviedla, že príbuzní mladej ženy sú presvedčení, že krátko pred smrťou posielala matke esemesky práve z kamióna nájdeného v Essexe. Za jej prevoz do Británie zaplatila rodina podľa BBC v prepočte takmer 35.000 eur.

"Je mi ľúto, mami. Moja cesta do zahraničia mi nevyšla... Zomieram, pretože nemôžem dýchať. Mami, veľmi ťa ľúbim." Po týchto slovách Tra My ešte uviedla svoju adresu vo Vietname. Časy odoslania správ naznačujú, že to bolo v utorok večer, len niekoľko hodín predtým, ako boli v návese v priemyselnom parku objavené telá 31 mužov a ôsmich žien.

Štvrtý podozrivý

Britská polícia vyšetrujúca prípad nálezu 39 tiel, ktoré sa nachádzali v návese kamióna v priemyselnom parku v anglickom grófstve Essex, zadržala na londýnskom letisku Stansted štvrtú podozrivú osobu. Ide o 48-ročného muža, ktorý je podozrivý zo sprisahania s cieľom pašovania ľudí, ako aj zo zabitia. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Viac o téme: KamiónTeláAnglickoČíňaniaEssex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu