Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Príbuzní obetí z nájdeného návesu: Do Británie smerovali tri kamióny s vyše 100 ľuďmi

(Zdroj: SITA/UK Pool via AP/Stefan Rousseau/PA)

LONDÝN - Kamiónový náves, v ktorom objavili 39 mŕtvych ľudí, bol súčasťou konvoja troch nákladných vozidiel. Vyhlásili to príbuzní obetí, ktorých v sobotu citovala spravodajská stanica Sky News.

Podľa ich slov tri nákladné vozidlá viezli do Británie vyše 100 migrantov. Dve z nich svoju cestu zavŕšili, avšak tretie, ktoré prepravovalo zosnulé obete, zostalo opustené v priemyselnej zóne pri Londýne. Cieľ konvoja nie je vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie ešte známy.

Anthony Dang Huu Nam, katolícky kňaz pôsobiaci v odľahlom meste Yen Thanh vo vietnamskej provincii Nghe An, odkiaľ podľa predpokladov pochádzalo množstvo obetí, uviedol, že vedel o viac než 100 ľuďoch, ktorí v danom čase odišli za "novým životom".

Telá 39 osôb boli objavené v stredu vo vychladenom kontajnerovom návese kamióna v priemyselnom parku Waterglade v meste Grays, grófstvo Essex, neďaleko Londýna. Vietnamské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že svojej ambasáde v Londýne dalo pokyn, aby pomohla britskej polícii pri identifikácii obetí. Mnohé z obetí obchodovania s ľuďmi pochádzajú z najchudobnejších vietnamských regiónov.

Provincia Nghe An je spustošená závažnou environmentálnou katastrofou z roku 2016, keď oceliareň vo vlastníctve taiwanskej spoločnosti Formosa Plastics kontaminovala pobrežné vody, čo zdevastovalo miestny rybolov a cestovný ruch. Incident vyvolal vo Vietname rozsiahle protesty. Britská polícia pôvodne uviedla, že mŕtvi sú čínski občania, ale podľa Pekingu národnosti obetí ešte neboli potvrdené.

Vietnamský premiér nariadil vyšetrovanie

Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc nariadil v sobotu miestnym orgánom, aby zistili, či sú vietnamskí občania medzi 39 mŕtvymi telami, ktoré sa našli 23. októbra v návese kamióna v anglickom grófstve Essex neďaleko Londýna. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Phuc taktiež nariadil polícii, aby sa začala zaoberať podozreniami z obchodovania s ľuďmi. "Akékoľvek porušenie sa bude riešiť prísne," povedal Phuc vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej vládnej webovej stránke. Dodal, že správy o prípade žiada od príslušných úradov predložiť do 5. novembra. 

Britská polícia pôvodne uviedla, že mŕtvi sú čínski občania, ale podľa Pekingu národnosti obetí ešte neboli potvrdené. V piatok britské médiá priniesli informáciu, že niektoré obete by mohli pochádzať z Vietnamu. Vietnamské ministerstvo zahraničných vecí v sobotňajšom vyhlásení oznámilo, že svojej ambasáde v Londýne dalo pokyn, aby pomohla britskej polícii pri identifikácii obetí.

Príbuzní predpokladaných obetí, ktorých v sobotu citovala spravodajská stanica Sky News, vyhlásili, že kamiónový náves, v ktorom objavili 39 mŕtvych ľudí, bol súčasťou konvoja troch nákladných vozidiel. Dve z nich svoju cestu zavŕšili, avšak tretie, ktoré prepravovalo zosnulé obete, zostalo opustené v priemyselnej zóne pri Londýne.

Anthony Dang Huu Nam, katolícky kňaz pôsobiaci v odľahlom meste Yen Thanh vo vietnamskej provincii Nghe An, odkiaľ podľa predpokladov pochádzalo množstvo obetí, uviedol, že vedel o viac než 100 ľuďoch, ktorí v danom čase odišli za "novým životom".  Mnohé z obetí obchodovania s ľuďmi pochádzajú z najchudobnejších vietnamských regiónov.

Viac o téme: KamiónMŕtvolyPríbuzníKonvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu