Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obyvatelia v Libanone sa búria: Prezident vyjadril ochotu stretnúť sa s demonštrantmi

Michel Aoun
Michel Aoun (Zdroj: SITA/AP)

BEJRÚT - Libanonský prezident Michel Aoun vo štvrtok vyjadril ochotu stretnúť sa so zástupcami protestujúcich. Demonštranti v Bejrúte a ďalších libanonských mestách sa už týždeň búria proti korupcii a ekonomickým problémom v krajine. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Som pripravený stretnúť sa s vašimi zástupcami... a vypočuť si vaše požiadavky," vyhlásil Aoun v krátkom prejave odvysielanom v televízii. Dodal, že je pripravený na konštruktívny dialóg. Balík hospodárskych reforiem, ktorý v pondelok schválila vláda premiéra Saada Harírího, bude podľa slov prezidenta prvým krokom na ceste Libanonu k záchrane pred ekonomickým kolapsom.

Vo svojom prejave adresovanom tisíckam protestujúcich však naznačil, že zmena môže prísť jedine zo strany štátnych inštitúcií. Aoun demonštrantov vyzval na odstránenie blokád na cestách a na rešpektovanie slobody dopravy. Protesty, ktoré už týždeň prebiehajú vo viacerých libanonských mestách, sú namierené proti zlej ekonomickej situácii v krajine, korupcii a zlému spravovaniu štátu. Protestujúci žiadajú odstúpenie vlády aj prezidenta.

Viac o téme: DemonštrantiLibanonMichel Aoun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu