Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Brutálny útok na protestujúcich, stúpenci hnutia Hizballáh ich napadli kovovými tyčami

Libanon sa zmieta v obrovských protestoch Zobraziť galériu (8)
Libanon sa zmieta v obrovských protestoch (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla))

BEJRÚT - Stúpenci militantného hnutia Hizballáh napadli v nedeľu večer v centre Bejrútu demonštrantov protestujúcich proti korupcii a libanonským politickým elitám. Informovala o tom agentúra AP.

Mladí muži vyzbrojení palicami a kovovými tyčami začali útočiť na demonštrantov a skandovali pritom heslá militantného hnutia. Útoky pokračovali aj po polnoci, pričom nepokoje sa snažili utlmiť policajní ťažkoodenci a vojaci. K útokom prišlo po tom, čo protestujúci zablokovali jednu z hlavných ciest, ktorá spája východné štvrte hlavného mesta so západnou časťou.

Libanon sa zmieta v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla))

Obyvatelia Libanonu protestujú od 17. októbra proti korupcii a dožadujú sa odchodu vládnucich elít. V dôsledku nepokojov 29. októbra odstúpil premiér krajiny Saad Harírí, ktorého demisia bola jednou z hlavných požiadaviek protestujúcich.

Po zrážkach medzi demonštrantmi opäť otvorili obchvat v Bejrúte

V libanonskej metropole Bejrút v pondelok opätovne otvorili cestný obchvat, ktorý predtým museli uzavrieť v dôsledku potýčok medzi znepriatelenými skupinami protestujúcich. Informovala o tom agentúra AP.

K zrážkam v libanonskej metropole došlo po tom, ako protivládni demonštranti obchvat zablokovali a následne na nich zaútočili prívrženci dvoch libanonských šiitských hnutí Amal a Hizballáh. Obe skupiny na seba navzájom útočili kameňmi. Následne ich od seba oddelil policajný kordón.

Libanon sa zmieta v
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla))

Obyvatelia Libanonu protestujú proti tamojšej vládnucej elite od 17. októbra. V dôsledku nepokojov 29. októbra odstúpil libanonský premiér Saad Harírí. Jeho demisia bola jednou z hlavných požiadaviek protestujúcich.

Demonštranti odmietajú plán hospodárskych reforiem a žiadajú výraznejšie zmeny vo vláde a volebných zákonoch. Nová vláda by podľa nich mala byť zložená z odborníkov, ktorí dokážu dostať krajinu z hospodárskej krízy.

Viac o téme: Protestútok LibanonHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu