Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tusk odporučí EÚ, aby súhlasila s odkladom brexitu: Johnson ho naďalej odmieta

Donald Tusk Zobraziť galériu (5)
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk Európskej únii odporučí, aby súhlasila s ďalším odkladom brexitu, ktorý je v súčasnosti naplánovaný na 31. októbra. Informovala o tom v utorok agentúra AP, ktorá pripomenula, že Británia požiadala o trojmesačný odklad odchodu z EÚ do 31. januára 2020.

Tusk na Twitteri napísal, že bude naliehať na európsku dvadsaťsedmičku, aby ďalší odklad brexitu Británii odobrila. Britský premiér Boris Johnson poslal v sobotu do Bruselu nepodpísaný list, v ktorom požiadal o odklad konečného termínu brexitu, stanoveného na 31. októbra. Johnson tak urobil po tom, čo britský parlament zabrzdil cez víkend jeho pokus o presadenie novej "rozvodovej" dohody s EÚ a ešte o nej nehlasoval. Johnson musel EÚ o odklad požiadať v súlade s tzv. Bennovým zákonom, ktorý prijal britský parlament ešte začiatkom septembra.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Britský premiér Boris Johnson vypíše predčasné voľby, pokiaľ Európska únia (EÚ) navrhne odklad brexitu až do januára, naznačila Downing street. Johnson v utorok pozastavil schvaľovanie sprievodného zákona k brexitovej dohode po tom, čo poslanci odmietli zrýchlený harmonogram legislatívneho procesu. Európski lídri teraz zvážia, či umožnia odloženie brexitu za stanovený termín, ktorým je 31. október, a v akej dĺžke.

Boris Johnson počas včerajšieho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jessica Taylor, UK Parliament via AP)

V utorok britskí poslanci v pomere hlasov 329 ku 299 vyslovili súhlas s vládnym návrhom zákona k brexitovej dohode. Vzápätí však v druhom hlasovaní odmietli trojdňový harmonogram prerokovania tohto zákona, aby tak spravili v zrýchlenom konaní. Proti tomuto plánu hlasovalo 322 poslancov, za ich bolo 308.

Boris Johnson počas včerajšieho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Jessica Taylor, UK Parliament via AP)

Francúzsko je ochotné zvážiť krátky odklad brexitu

Francúzsko je otvorené prípadnému "technickému" odkladu termínu brexitu o "niekoľko dní", ktorý by umožnil britskému parlamentu ukončiť schvaľovanie príslušnej legislatívy. Uviedla to v utorok francúzska ministerka pre európske záležitosti Amélie de Montchalinová, ktorá však zároveň vylúčila možnosť opätovného otvorenia rokovaní o revidovanej dohode o brexite. Informovala o tom agentúra AFP.

Tusk odporučí EÚ, aby
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Vincent Kessler/Pool via AP)

"Na konci tohto týždňa budeme vidieť, či by bolo opodstatnené čisto technické odloženie (termínu brexitu), aby mohol britský parlament zavŕšiť svoje procedúry," povedala de Montchalinová v utorok večer vo francúzskom Senáte. "Je však vylúčený taký odklad, ktorého cieľom by bolo získať čas na opätovné otvorenie dohody (o brexite)," zdôraznila ministerka. Podľa nej je pozícia Paríža v tomto smere nemenná.

Vyjadrila sa tak po tom, ako poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v utorok večer v druhom čítaní vládny návrh vykonávacieho zákona o dohode o vystúpení Británie z EÚ. Tento zákon má previesť do britského práva revidovanú dohodu o brexite, ktorú s EÚ vyrokoval premiér Boris Johnson.

Johnson odmieta ďalší odklad brexitu, povedal v telefonáte Tuskovi

Britský premiér Boris Johnson oznámil v stredu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, že ďalší odklad brexitu si neželá. Ako uviedol premiérov hovorca, Johnson je stále presvedčený o tom, že sa mu podarí brexitovú dohodu presadiť v parlamente do 31. októbra, na kedy je stanovený deň odchodu Británie z EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na otázku, či si premiér myslí, že sa mu podarí dohodu o brexite presadiť do konca mesiaca, Johnsonov hovorca odpovedal: "To bola správa, ktorú premiér dnes ráno Donaldovi Tuskovi doručil. Je jasné, že verejnosť chce, aby sa brexit uskutočnil. Sme si istí, že brexit uskutočníme do 31. októbra."

Viac o téme: OdkladDonald TuskVeľká BritániaBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu