Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Európska únia ešte nerozhodla o odklade brexitu, oznámil Barnier

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska únia ešte nerozhodla o odklade vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ. V piatok to oznámil hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Odchod bol naplánovaný na 31. októbra. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

Podľa informácií ČTK sa nezhodli na dĺžke odkladu, v princípe ho však podporujú. V rokovaniach budú diplomati pokračovať v pondelok, kedy má britský parlament hlasovať o vypísaní predčasných volieb. Niektoré krajiny chcú s rozhodnutím počkať na to, či parlament decembrové voľby schváli. Zvolanie mimoriadneho summitu členské štáty neplánujú. Teraz platí termín brexitu 31. októbra, bez rozhodnutia o odklade už by teda Veľká Británia za týždeň nebola členskou krajinou EÚ. 

Podľa zdroja oboznámeného s priebehom dnešnej schôdzky sa únijní diplomati zhodli na tom, že sa pokúsia "nájsť zhodu začiatkom budúceho týždňa". "Chceme ďalej pokračovať prostredníctvom písomnej procedúry," uviedol jeden z únijných diplomatov. 

Písomné schválenie najviac trojmesačného odkladu odporučil členským štátom predseda Európskej rady Donald Tusk. Jeho návrh, ktorý dnes mali veľvyslanci na stole, počítal s tým, že by Británia mohla európsky blok opustiť aj skôr, ak by ratifikovala výstupnú dohodu uzavretú minulý týždeň. Námietky dávalo pred rokovaním najavo zvlášť Francúzsko, ktoré chcelo čo možno najkratšie a pádne zdôvodnené predĺženie britského členstva v EÚ.

Po rozhovoroch diplomatov, ktoré hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier označil za "vynikajúce diskusie", hovorkyňa Európskej komisie Mina Andreevová uviedla, že "na tejto záležitosti sa bude pracovať aj v najbližších dňoch". Dvaja diplomati povedali pre agentúru AFP, že veľvyslanci by mali najneskôr rozhodnúť v pondelok večer alebo v utorok ráno - čo je len dva dni pred súčasným termínom brexitu.
 

Viac o téme: RozhodnutieOdkladBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu