Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Pri Strážskom sa zrútila časť mosta: Na to, že sa s ním niečo deje, upozornil jeden z občanov

Šťastím bolo, že nikto neutrpel zranenia. Zobraziť galériu (4)
Šťastím bolo, že nikto neutrpel zranenia. (Zdroj: KR PZ KE )

STRÁŽSKE - Tak tomu sa hovorí šťastie! Košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová v pondelok informovala, že medzi obcou Krivošťany a mestom Strážke sa zrútila časť mosta. Pri udalosti ale nikto neutrpel zranenia. Polícia miesto úplne uzavrela. Na to, že sa most prehýba, starostu upozornil jeden z občanov.

Ako uviedla hovorkyňa, v časti mosta, ktorá sa zrútila do rieky, sa nikto v osudnom okamihu nenachádzal. "Polícia dala príkaz na úplnú uzávierku mosta a o jeho ďalšej budúcnosti rozhodne statik. Obchádzka vedie cez mesto Michalovce," dodala.

Dopravný servis Zelená vlna na Twitteri uvádza, že spomínaná obchádzka má až 30 kilometrov. 

Problém videli aj laici

Primátor mesta Vladimír Dunajčák sa vyjadril, že o tom, že sa s mostom niečo deje, ho prišiel v pondelok ráno na mestský úrad informovať jeden z obyvateľov. Most sa mal prehýbať.

"Ja som za krátku chvíľu prišiel na most s prednostom. Videli sme, aj ako laici, že je to pomerne vážne. Snažili sme sa spojiť s Košickým samosprávnym krajom, nedarilo sa nám. Tak sme sa spojili so Slovenskou správou ciest, ktorá promptne, dá sa povedať, poslala človeka s tým, že povedala, že sem musí prísť mostár, aby sa k tomu vyjadril," doplnil s tým, že o spadnutí časti mosta pod chodníkom sa dozvedel o 10.50 h.

V Krivošťanoch žije podľa Dunajčákových slov približne 150 až 180 obyvateľov, ktorým sa po uzavretí úseku poriadne predĺži cesta.

Zasadať bude krízový štáb

Košický samosprávny kraj (KSK) ako správca mosta medzi mestom Strážske (okres Michalovce) a mestskou časťou Krivošťany, na ktorom došlo v pondelok dopoludnia k zrúteniu časti chodníka, na zistení príčin nehody intenzívne pracuje. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.

"Predpokladáme, že príčinou havárie nosníka pod chodníkom v dĺžke 21 metrov bol krehký lom predpätej lanovej výstuže vo vnútri nosníka, čo spôsobila pravdepodobne korózia," povedala Terezková s tým, že presnú príčinu Správa ciest KSK aktuálne vyšetruje.

Ako uviedla, Správe ciest KSK bol pokles vozovky na moste nahlásený v pondelok dopoludnia. "Zo strediska v Michalovciach bol okamžite na miesto vyslaný mostný technik, ktorý vyhotovil fotodokumentáciu. Keďže zaznamenal trhliny o šírke približne jeden centimeter, navrhol uzavretie polovice mosta," uviedla Terezková s tým, že krajská správa ciest následne požiadala o usmernenie premávky políciu. Podľa jej ďalších slov bola za prítomnosti krajského mostného technika krátko po 11.00 h časť chodníka odtrhnutá a polícia most ihneď uzatvorila. O situácii tiež upovedomili Okresný úrad Michalovce, odbor krízového riadenia.

Šťastím bolo, že nikto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: KR PZ KE )

Most cez Laborec za Krivošťanmi bol podľa jej ďalších slov postavený v roku 1963. Jeho poslednú prehliadku zrealizovali 12. apríla tohto roku. Ako Terezková uviedla, rovnaké pravidelné prehliadky na všetkých mostných objektoch vykonáva Správa ciest KSK raz ročne.

"Most bude až do odborného prešetrenia príčiny odtrhnutia chodníka uzavretý pre všetku dopravu. Posúdené bude statické pôsobenie a únosnosť ostatných nosníkov. Na základe výsledku tohto posudku bude rozhodnuté o celkovom alebo čiastočnom obmedzení premávky do celkovej rekonštrukcie mosta," doplnil predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že kraj tiež vykoná mimoriadnu kontrolu všetkých mostov, ktoré majú rovnaké stavebné riešenie. K situácii bude podľa jeho ďalších slov zvolaný aj krajský krízový štáb. Trnka doplnil, že KSK v súčasnosti obnovuje takzvané mostné čaty.

Pozrite si zábery z miesta

Šťastím bolo, že nikto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: KR PZ KE )

Šťastím bolo, že nikto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: KR PZ KE )

Šťastím bolo, že nikto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: KR PZ KE )

Viac o téme: MostZrútenieStrážske
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu