Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRÁVE TERAZ Sýrska armáda mieri na sever čeliť tureckému útoku

Konflikt v Sýrii Zobraziť galériu (5)
Konflikt v Sýrii (Zdroj: SITA/AP Photo/Baderkhan Ahmad)

DAMASK - Sýrska armáda poslala svoje jednotky na sever krajiny, aby sa tam postavili prebiehajúcej ofenzíve tureckých vojsk proti kurdským bojovníkom. Podľa agentúry AFP o tom informovali sýrske štátne médiá.

"Sýrske armádne jednotky smerujú na sever, aby čelili tureckej agresii na sýrskom území," informovala v nedeľu bez ďalších podrobností štátna tlačová agentúra SANA. Informáciu medializovali po tom, ako nemenovaný kurdský predstaviteľ uviedol, že medzi Kurdmi a vládou v Damasku prebiehajú "rokovania".

Trump nariadil stiahnutie Američanov zo severu Sýrie: Erdogana zbrojné embargá nezastavia

Podľa predstaviteľa sýrskych Kurdov a organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sú vojská vlády v Damasku pripravené vstúpiť do kurdských miest, z ktorých sa pred tureckou operáciou sťahujú americké jednotky.

PRÁVE TERAZ Sýrska armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Lefteris Pitarakis)

PRÁVE TERAZ Sýrska armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Emrah Gurel)

Dohodu podľa tohto nemenovaného zdroja Kurdi uzavreli prostredníctvom Ruska. Cieľom je rozmiestniť vládne sily v určitých pohraničných mestách. SOHR uvádza, že ide aj o mestá Kobané a Manbídž. Turecká ofenzíva (operácia Prameň mieru) proti Sýrskym demokratickým silám (SDF) vedených Kurdmi na severovýchode Sýrie, ktorá sa začala minulú stredu, si vyžiadala už najmenej 60 obetí z radov civilistov. O život prišlo podľa SOHR aj 104 bojovníkov Sýrskych demokratických síl (SDF) vedených Kurdmi.

Konflikt Turecka v Sýrii
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130.000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu. Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu oznámil, že prezident Donald Trump nariadil všetkým americkým vojakom stiahnuť sa zo severnej časti Sýrie s cieľom vyhnúť sa prebiehajúcemu konfliktu medzi Tureckom a kurdskými bojovníkmi, ktorých USA podporujú.

Kurdi sa dohodli s Damaskom na rozmiestnení armády

Kurdská regionálna správa v severnej Sýrii v nedeľu oznámila dohodu s vládou v Damasku o nasadení sýrskych jednotiek pri hranici s Tureckom s cieľom čeliť vojenskej ofenzíve Ankary, píše agentúra AFP.

"S cieľom predchádzať tejto agresii a čeliť jej bola dosiahnutá dohoda so sýrskou vládou... tak, aby sa sýrska armáda mohla rozmiestniť pozdĺž sýrsko-tureckej hranice s cieľom pomôcť Sýrskym demokratickým silám (SDF)," napísala kurdská administratíva v odkaze na sociálnej sieti Facebook.

PRÁVE TERAZ Sýrska armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Lefteris Pitarakis)

Kurdi vo svojom vyhlásení ďalej uviedli, že dohoda dosiahnutá s vládou v Damasku "pripravuje cestu k oslobodeniu ostatných sýrskych miest, ktoré okupuje turecká armáda, ako je napríklad Afrín", väčšinovo kurdská enkláva na severozápade Sýrie.

Viac o téme: VojnaArmádaKonflikt TureckoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu