Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nová metla dobre metie: Babiš prišiel o dlhodobý primát, z trónu ho zosadil tento muž

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Spomedzi predstaviteľov českých parlamentných strán občania najviac dôverujú Václavovi Klausovi mladšiemu z nového politického hnutia Trikolóra. Dôveru mu vyjadrilo 42 percent ľudí, naopak 44 percent sa vyjadrilo negatívne.

Predbehol tak v dôvere premiéra Andreja Babiša z hnutia ANO, ktorý doposiaľ dlhodobo viedol. Vyplýva to z prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky Akadémie vied ČR. Klaus mladší je pritom v tejto ankete prvýkrát. Babišovi podľa nej dôveruje 38 percent opýtaných, nedôveru mu naopak vyjadrilo 56 percent ľudí.

Na treťom a štvrtom mieste skončil predseda Pirátov Ivan Bartoš a šéf SPD Tomio Okamura, ktorí sa tešia rovnakej dôvere 29 percent respondentov. Prvú päťku uzatvára predseda ČSSD Jan Hamáček, ktorému verí štvrtina opýtaných.

Václav Klaus mladší
Zobraziť galériu (2)
Václav Klaus mladší  (Zdroj: profimedia.sk)

Do septembrového prieskumu sa zapojilo 1 046 opýtaných starších ako pätnásť rokov. Do výskumu boli zaradení predsedovia a prví podpredsedovia všetkých politických strán zastúpených v poslaneckej snemovni, uvádza český portál iDNES.cz.

Viac o téme: PrieskumAndrej BabišANOVáclav Klaus ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu