Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poplach v dovolenkovom raji: Obľúbený grécky ostrov zasiahlo zemetrasenie, turisti v strachu

Grécky ostrov Kréta Zobraziť galériu (2)
Grécky ostrov Kréta (Zdroj: twitter.com/Greece news feed)

IRAKLIO - Zemetrasenie zasiahlo v stredu ráno najväčší grécky ostrov Kréta, kde vystrašilo mnohých ľudí. Došlo však k nemu v hĺbke viac než 60 kilometrov, preto si nevyžiadalo vážnejšie škody, oznámila miestna civilná ochrana.

Grécky geodynamický inštitút oznámil, že zemetrasenie Krétu zasiahlo o 06:40 SELČ. Epicentrum otrasov ležalo asi 23 kilometrov západne od hlavného mesta Herakliónu. Ohnisko zemetrasenia bolo v pomerne veľkej hĺbke, približne 66 kilometrov. 

Epicentrum zemetrasenia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: twitter.com/Last Earthquakes)

Zemetrasenie o sile 5,1 stupňa zasiahlo už 19. júla oblasť severozápadne od Atén. Vážnejšie škody ani vtedy nespôsobilo.

„Na zlomok sekundy sa celý dom triasol, všetko v skriniach rachotilo a nástenné zrkadlá sa divoko kývali. Žiadna z mačiek a ani jeden zo psov tomu nevenovali pozornosť," uviedol pre Mirror Online 66-ročný profesionálny vodič na dôchodku. Na svojom majetku nespozoroval žiadne škody.

Otrasy prebudili aj Martina Smitha a jeho manželku Kate z Brixhamu v Devone po tom, čo sa „triasla ich posteľ a skriňa“. „Trvalo to niekoľko sekúnd, nábytok sa kolísal,“ povedal 53-ročný Smith. "Bolo to dosť znepokojujúce."

V Grécku sú zemetrasenia pomerne bežné, krajina leží v seizmicky aktívnej oblasti. Väčšina z nich nenapácha väčšie škody, ale napríklad zemetrasenie o sile 5,9 stupňa v roku 1999 v Aténach usmrtilo 143 ľudí.

 

Viac o téme: ŠkodyZemetrasenie GréckoKréta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu