Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Z tohto Taliban nie je nadšený: Poprel oznámenie o rokovaní s vládou

Poprední lídri Talibanu
Poprední lídri Talibanu (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

KÁBUL - Hnutie Taliban poprelo tvrdenia afganského ministra o prvých priamych rokovaniach medzi ním a vládou. Minister pre mierové záležitosti Abdul Salám Rahímí v nedeľu bez bližších podrobností povedal, že sa 15-členná vládna delegácia stretne v Európe s predstaviteľmi hnutia.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd však uviedol, že sa na takom stretnutí nedohodli a "nebolo to koordinované s Talibanom". Hnutie bude podľa jeho slov otvorené vnútroafganským rokovaniam, až keď sa dohodne s USA.

Taliban sa takmer rok zúčastňuje na mierových rokovaniach so Spojenými štátmi, ale odmieta rokovať s vládou, ktorú označil za americkú bábku. Americký vyslanec Zalmay Khalilzad, ktorý je v súčasnosti v Kábule, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že ďalšie "vnútroafganské" rokovania sa budú konať po tom, čo "dokončíme naše vlastné dohody".

Budú podľa neho zahŕňať aj Taliban a "inkluzívny a efektívny národný vyjednávací tím pozostávajúci z popredných vládnych predstaviteľov, zástupcov kľúčových politických strán, občianskej spoločnosti a žien".

Viac o téme: AfganistanTalibanAbdul Salám Rahímí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu