Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrôzostrašný výbuch v Afganistane má ďalších zranených: Počet stúpol na najmenej 95 ľudí

Za útok je zodpovedné hnutie Taliban.
Za útok je zodpovedné hnutie Taliban. (Zdroj: SITA/AP Photo)

KÁBUL - Najmenej 95 ľudí utrpelo zranenia pri stredajšom útoku pred policajnou stanicou v afganskom hlavnom meste Kábul, informovali agentúry AFP a DPA. K zodpovednosti za útok sa prihlásilo hnutie Taliban.

Hovorca afganského ministerstva zdravotníctva povedal, že najmenej 95 ľudí, prevažne civilistov, previezli do nemocnice. Medzi zranenými sú aj ženy a deti. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že k výbuchu došlo pred vchodom do policajnej stanice. Taliban vo vyhlásení uviedol, že pri útoku prišlo o život alebo utrpelo zranenia množstvo vojakov a policajtov, napísala agentúra Reuters. Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid podľa DPA uviedol, že cieľom útoku bolo náborové stredisko "nepriateľa".

Podľa videozáznamov zverejnených na sociálnych sieťach bolo po výbuchu počuť streľbu. Odpálenie samovražedného atentátnika a následné nasadenie strelcov je bežná taktika talibanských povstalcov, pripomína AFP. Spojené štáty a militantné hnutie Taliban sa snažia dohodnúť na prímerí ešte pred afganskými prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 28. septembra.

Mierová dohoda by mala ukončiť už 18 rokov trvajúcu vojnu v Afganistane, ktorá je najdlhšie prebiehajúcim konfliktom, aký kedy USA viedli v zahraničí. Taliban v utorok pohrozil, že sa pokúsi prekaziť afganské prezidentské voľby a bude podnikať útoky na predvolebné zhromaždenia. Hnutie pritom varovalo Afgancov, aby sa na takýchto podujatiach radšej nezúčastňovali. Najmenej päť ľudí prišlo o život a sedem ďalších utrpelo zranenia v utorok v Kábule, po tom, ako bomba zasiahla vozidlo prevážajúce pracovníkov riaditeľstva protidrogovej jednotky, uviedla AFP s odvolaním sa na zdroje ministerstva vnútra.
 

Viac o téme: ZraneníKábulTalibanBýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu