Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Irán vyzval európske mocnosti: Podniknite kroky na záchranu jadrovej dohody

Hasan Rúhaní
Hasan Rúhaní (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

TEHERÁN - Irán vyzval v pondelok európske mocnosti, ktoré v roku 2015 podpísali dohodu o iránskom jadrovom programe, aby urobili "praktické, efektívne a zodpovedné" kroky na jej záchranu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Pokračujúce kroky dobrej vôle zo strany Iránskej islamskej republiky sú založené na princípe reciprocity práv a povinností" vyplývajúcich z jadrovej dohody, uviedlo v pondelňajšom vyhlásení iránske ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň vylúčilo, že by sa Teherán mohol vrátiť k plnému dodržiavaniu dohody bez toho, že by európski partneri prejavili "politickú vôľu a praktickú schopnosť" dosiahnuť zmiernenie sankcií voči Iránu.  

Tri európske signatárske krajiny - Francúzsko, Británia a Nemecko - vyzvali v nedeľu na zmiernenie súčasného napätia okolo jadrových programov Iránu a na riešenie sporných otázok prostredníctvom dialógu. Trojica krajín vo vyhlásení vyjadrila znepokojenie nad rizikom ďalšieho oslabovania dohody. Jej prežitie podľa ich slov závisí od Iránu.

Dohoda z roku 2015, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Spojené štáty odstúpili od tejto dohody už v máji 2018 a následne obnovili sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Irán minulý týždeň oznámil, že začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu, zatiaľ čo spomínaná dohoda o obmedzení iránskeho jadrového programu takéto obohacovanie ohraničuje na 3,67 percenta.

EÚ má záujem na dodržiavaní iránskej jadrovej dohody, tvrdí Lajčák

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ na pondelkovom zasadnutí v Bruseli diskutovali aj o súčasnej situácii okolo medzinárodnej dohody o jadrovom programe Iránu. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák uviedol, že pondelkové diskusie potvrdili pozíciu vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej, ktorá vyzvala Irán, aby neprijímal ďalšie opatrenia porušujúce jadrovú dohodu z roku 2015. 

"My vnímame dohodu s Iránom ako významný úspech diplomacie a zároveň ako prostriedok, ktorý zabránil tomu, aby Irán eventuálne vyvinul jadrovú zbraň a preto pevne stojíme za touto dohodou. Nie sme stotožnení s filozofiou menej za menej, čiže keď Spojené štáty odstúpili od dohody, tak aj Irán čiastočne od tejto dohody odstúpi," uviedol Lajčák.  Podľa neho ide o trend, ktorý vzbudzuje obavy, že "nesmeruje k ničomu dobrému". Podľa slovenského ministra všetky členské krajiny EÚ vyjadrujú silnú a jednotnú podporu pre iránsku jadrovú dohodu. Vyzývajú tiež na upokojenie napätia okolo Iránu, aby sa nestalo, že sa nejaké incidenty "sa vymknú spod kontroly" a povedú k neželaným dôsledkom.

"Práve preto sme zaslali toto silné posolstvo, že nemáme záujem o konflikt, máme záujem na tom, aby táto dohoda bola aj naďalej dodržiavaná," vysvetlil Lajčák. Ďalšiemu zhoršovaniu situácie by podľa neho mala zabrániť aj pokračujúca diplomatická komunikácia medzi EÚ a Teheránom. 

Viac o téme: DohodaJadrový programIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu