Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Demonštrácie v Hongkongu neutíchajú: Ľudia zablokovali dopravné tepny aj vládne budovy

Demonštrácie proti navrhovaným zmenám zákona o vydávaní obvinených občanov do Číny Zobraziť galériu (4)
Demonštrácie proti navrhovaným zmenám zákona o vydávaní obvinených občanov do Číny (Zdroj: TASR/AP Photo/Vincent Yu, Kin Cheung)

HONGKONG - Tisícky demonštrantov sa v stredu ráno zišli v uliciach Hongkongu na proteste proti kontroverznému zákonu. Protestujúci, ktorí sú väčšinou mladí ľudia, zablokovali kľúčové cesty okolo vládnych budov. Stalo sa tak len niekoľko hodín pred tým, ako by mala Legislatívna rada - miestny parlament - rokovať o návrhu zákona o vydávaní osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do Číny.

Mnohí demonštranti prišli na protest pripravení na policajný zásah, s maskami a helmami. Ako informuje spravodajský portál BBC, polícia už proti účastníkom protestu použila slzný sprej a varovala, že je pripravená použiť aj silu.

Proti návrhu zákona sa vyslovilo v uplynulých dňoch mnoho skupín, vrátane škôl, právnikov či podnikov, a v obehu sú tiež stovky petícií. Viac ako 100 podnikov vrátane jedného magazínu oznámilo, že zatvoria prevádzky, aby ich zamestnanci mohli protestovať. Takmer 4 000 učiteľov zase ohlásilo štrajk.

Demonštrácie v Hongkongu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter: @MailOnline, www.dailymail.co.uk)

Napriek rozsiahlej opozícii vláda tvrdí, že bude s návrhom ďalej pokračovať. Schválenie zákona by umožnilo vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestných činov do Číny, kde by im podľa protestujúcich hrozili nespravodlivé tresty. Vláda sľúbila právne záväzné záruky týkajúce sa ľudských práv a ďalšie opatrenia, ktoré by mali podľa nej zmierniť ich obavy. Finálne hlasovanie o návrhu zákona bude 20. júna a očakáva sa, že ho Legislatívna rada schváli.

Proti navrhovanej legislatíve protestovali už v nedeľu státisíce ľudí. Podľa organizátorov šlo o najväčší protest v Hongkongu za viac než desaťročie. Polícia informovala, že v súvislosti s návrhom zákona vyšetrujú vyhrážky smrťou voči hongkonskej líderke Carrie Lam a členom ministerstva spravodlivosti.

Rokovanie o zákone odložili

Hongkonská legislatívna rada v stredu oznámila, že odložila rokovanie v súvislosti s kontroverzným návrhom zákona o extradícii po tom, ako demonštranti zablokovali prístup do budovy rady a sídla vlády.

Demonštrácie v Hongkongu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter: @MailOnline, www.dailymail.co.uk)

Informovali o tom agentúry AP a DPA. Zákonodarcovia podľa DPA oznámili, že rokovanie sa uskutoční v neskoršom termíne.

Vládny tajomník vyzval davy demonštrantov, aby sa rozišli

Demonštranti, ktorí v stredu zablokovali dve hlavné dopravné tepny v okolí parlamentu v Hongkongu, sa musia rozísť a podriadiť sa zákonom. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník hongkonskej administratívy Čang Ťien-cung (Matthew Cheung). 

Ako poznamenala agentúra AFP, ide o prvú oficiálnu reakciu na masové protesty, ktoré vyvolali plány hongkonskej vlády povoliť extradície do Číny. "Vyzývam aj obyvateľov, ktorí prišli na protest, aby sa správali čo možno najpokojnejšie, potichu sa rozišli a nestavali sa proti zákonu," odkázal protestujúcemu davu Čang.

Demonštrácie v Hongkongu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter: @MailOnline, www.dailymail.co.uk)

Polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn

Medzi davom protestujúcich v Hongkongu a políciou vypukli v stredu zrážky, keď sa demonštranti pokúšali dostať do budovy parlamentu, tzv. Legislatívnej rady. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Protestujúci, ktorí sa chránia dáždnikmi, maskami či prilbami, do príslušníkov poriadkovej polície hádzali rôzne predmety. Polícia následne odpovedala použitím slzotvorného plynu a obuškov.

Viac o téme: ProtestyZákonDemonštrácieČínaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu