Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé búrky zasiahli Slovensko: VIDEO povodne pri Trenčíne, dnes to má byť ešte horšie

Slovensko zasiahli búrky, vytopilo viacero obcí. Zobraziť galériu (4)
Slovensko zasiahli búrky, vytopilo viacero obcí. (Zdroj: YouTube/iMeteo.sk, Windy, Polícia,)

SLOVENSKO – Včerajšie silné búrky si vypýtali svoju daň. Voda vytopila niekoľko obcí v oblasti Trenčína, kde za pár minút spadlo skoro 40 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy, čo vyvolalo prívalovú povodeň. Škody hlási aj Ponitrie. Dnes by mali prísť aj orografické búrky z tepla.

Mimoriadne silné búrky sa prehnali najmä oblasťou Trenčína

Tie podľa imeteo.sk prinášali výdatné prívalové zrážky, ktoré vo viacerých obciach v oblasti Trenčína vyvolali prívalovú povodeň.

Búrky sa hnali severne od Trenčína v oblasti Drietomy a Hornej Súče, no i južne v oblasti Trenčianskej Turnej a Mníchovej Lehote. Sprevádzal ich prudký prívalový dážď.

V oblasti, ako spresňujú meteorológovia, v priebehu niekoľkých minút spadlo takmer 40 litrov zrážok na meter štvorcový pôdy, čo vyvolalo prívalovú povodeň. Tá sa vyskytla v Hornej Súči, ale aj v obciach Motešice a Neporadza. Cesty boli pod vrstvou bahna a kameniva.

Voda narobila škody aj na Ponitrí

Včerajšia intenzívna búrka priniesla prívalovú povodeň aj na Hornú Nitru. Voda vytopila obec Tužina, kde sa rozvodnil miestny potok. Ten sa podľa imeteo.sk dostal zo 42 cm až na hodnotu 132 cm, čím dosiahol 3. stupeň povodňovej aktivity. V spomínanej obci zaplavilo pivnice rodinných domov a na miestnych cestách bola vrstva bahna.

V Žiline zaplavilo cestu, polícia ju uzavrela

Komplikácie v súvislosti s nepriaznivým počasím hlásila i Žilina, kde na Estakáde, na prieťahu mestom a na Ľavobrežnej, po búrke ostala voda. „Cesta je z dôvodu bezpečnosti uzavretá, odklon cez mesto,“ informovala včera tamojšia polícia. Našťastie, cesta nebola neprejazdná dlho.

Prvé búrky zasiahli Slovensko:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Polícia SR - Žilinský kraj)

Radarová mapa zobrazuje dážď a búrky.

Búrky budú aj dnes

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje celú krajinu. Vydal pred nimi výstrahu 1. stupňa, jej platnosť končí v piatok o cca ôsmej ráno.

Výstraha pred búrkami.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo všetkých okresoch je aj malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 ž 23 m/s (65 ž 85 km/h),“ priblížil SHMÚ, podľa ktorého je intenzita sprievodných javov v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ doplnil.

Ako očakáva imeteo.sk, mali by prísť aj tzv. orografické búrky z tepla, ktoré budú naviazané najmä na kopce a hory. Vyskytnúť by sa mali v oblasti východného Slovenska.

Radarová mapa zobrazuje meteorologické výstrahy.

Viac o téme: BúrkyPovodnePredpoveďVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu