Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kontroverzný sudca z Kiskovej kauzy mieri do Bruselu: EÚ sa zruší aj sama, treba ju reformovať

Miroslav Radačovský Zobraziť galériu (8)
Miroslav Radačovský (Zdroj: Facebook/M.R.)

BRATISLAVA - Prezidenta Andreja Kisku poslal do Izraela a teraz mieri do Bruselu. Bývalého sudcu Miroslava Radačovského, ktorý kandidoval za ĽSNS, zvolili do občania do europarlamentu v minulotýždňových voľbách. Podľa jeho slov ešte ani nezasadli do lavíc a už sa zástupcovia urážajú. Kontroverzný sudca sa bude snažiť vyjsť so všetkými poslancami. V Kiskovej kauze podľa neho rozhodol spravodlivo a mnohí ho považujú za hrdinu, no on sám seba hrdinom nenazýva.

Miroslav Radačovský sa ešte ako sudca zviditeľnil výrokom na adresu prezidenta Andreja Kisku. Po rozhodnutí v ostro sledovanom pozemkovom spore uviedol, že by sa na jeho mieste vzdal funkcie a odišiel do inej krajiny. Po medializácii sa rozhodol začiatkom januára odísť z funkcie. Ostal však v politike a za stranu ĽSNS sa dostal do europarlamentu. Podľa jeho slov sa bude snažiť vychádzať s každým.

Nie som členom ĽSNS

Radačovského zvolilo do europarlamentu takmer 43-tisíc voličov, čo predstavuje šieste miesto z celkového počtu 13 kandidátov. Podľa jeho slov sa nedostal do parlamentu za stranu ĽSNS, ale za občanov Slovenska. „Bol som nominovaný ako nezávislý kandidát, nie som členom ĽSNS. Zvolením ktoréhokoľvek kandidáta na post poslanca EP takýto poslanec nezastupuje stranu ani hnutie, ale zastupuje všetkých občanov SR, teda aj tých, čo ho nevolili. Háji totiž záujmy Slovenska,“ uviedol pre Topky Radačovský.

Kontroverzný sudca z Kiskovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Čo sa týka kauzy Andreja Kisku, je právoplatne skončená, preto je podľa neho nadbytočné sa k právoplatnému rozsudku vyjadrovať. „Pokiaľ sa týka ukončenia mojej osoby vo funkcii sudcu SR, v tejto funkcii som pôsobil a teda slúžil SR a v jej mene rozhodoval 37 rokov a 214 dní,“ uviedol s tým, že by si zaslúžil poďakovanie. „Doposiaľ tak nikto neučinil, ba dokonca ani ten, kto má právo menovať sudcov a sudcov odvolávať. Možno, že som trošku samoľúby, ale je to asi pochopiteľné,“ napísal.

Rozhodnutie v Kiskovej kauze mi neuškodilo

Podľa bývalého sudcu sa postavenie sudcu príliš personifikuje. „Nielen v mojom prípade. Radačovský je totiž len meno. Ja som vždy rozhodoval ako sudca SR v mene SR, teda v mene všetkých občanov,“ uviedol. „Pokiaľ by som teda mal mať problém v rozhodovacej činnosti, tak tento problém by bol problém SR a jej občanov, v ktorých mene som rozhodoval. Nie je mi známe, aby SR a jej občania mali problém s mojím rozhodovaním či už v súčasnosti alebo do budúcnosti.“

Kontroverzný sudca z Kiskovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Na otázku, či mu jeho rozhodnutie a výroky na adresu Andreja Kisku v jeho kariére poslanca EP neuškodia má jasno. Vzhľadom na počet hlasov s tým zrejme ľudia problém nemajú. „Pokiaľ by teda moja rozhodovacia činnosť vo funkcii sudcu mala uškodiť mojej budúcej kariére v EP, tak by to mohlo uškodiť len SR a jej občanom. Vzhľadom na to, že som obdržal vysoké množstvo preferenčných hlasov, tak občania SR, ktorých budem zastupovať, tak predpokladajú, že do budúcnosti problém v EP nebudú mať,“ uviedol.

Na to, prečo sa rozhodoval kandidovať je podľa Radačovského potrebné pozerať inak. „Oslovilo ma viac ako 200-tisíc občanov SR prostredníctvom nimi zvolenej parlamentnej politickej strany, aby som zastupoval záujmy Slovenska v Európskom parlamente. Som právnik, ctím si svoju profesiu a nenašiel by som vhodný spôsob, ako takúto ponuku odmietnuť,“ povedal s tým, že by bolo neetické, pokiaľ by to odmietol. „Nemohol som povedať - nechce sa mi zastupovať, lebo by som tým dehonestoval svoju profesiu. Nemohol som povedať - nie som spôsobilý, pretože by som klamal. Jednoducho, rešpektoval som vôľu občanov SR.“

S jazykmi ani zastupovaním SR problém nemám

Bývalý sudca nebude mať v europarlamente problém s jazykom. „Ovládam jazyk anglický, ruský aj slovom aj písmom. Ba dokonca komunikujem čiastočne aj v rómskom jazyku (nie som Róm, ale svojho času som učil v rómskej triede). Pokiaľ sa týka slovanských jazykov, v tom nevidím problém a dohovorím sa berlínskym dialektom, pretože som ako študent tam brigádnicky pôsobil,“ uviedol.

Kontroverzný sudca z Kiskovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

V EP sa však plánuje prezentovať v slovenčine. „Považujem to za správne, etické a morálne, z jednoduchého dôvodu - zastupujem hrdé Slovensko. Pri neoficiálnych stretnutiach budem používať cudzí jazyk, ak to bude nutné. Vo svojom individuálnom programe hodlám otvoriť témy predovšetkým v oblasti sociálneho postavenia občanov národných štátov, napr. minimálneho starobného európskeho dôchodku, minimálneho európskeho rodinného prídavku, zvýšenej ochrany práv osôb starších v právnom postavení spotrebiteľa, ale aj minimálnej európskej mzdy.“

Je potrebné brať do úvahy, že poslanec EP legislatívnu právomoc. „Na otázku, čo plánujem dosiahnuť je však konkrétne možno odpovedať a zhodnotiť to až potom, keď budem v EP pôsobiť. Až potom je možné zhodnotiť, či moje pôsobenie bolo alebo nebolo efektívne,“ povedal Radačovský s tým, že pokiaľ dokázal rozhodovať 40 rokov v mene SR, päť rokov by pre neho nemal byť problém. „V tomto vidím veľkú prednosť pred inými zvolenými poslancami, hoci akceptujem to, že aj títo môžu mať a majú skúsenosti zo života občanov, poznajú ich problémy vo všetkých oblastiach ich života, hoci sú niektorí dosť mladí,“ dodal.

Neurážajte, prosím, mojich voličov

Po jeho zvolení sa poďakoval voličom a vyzval poslancov, aby sa neurážali. „Ešte sme ani nezasadli do poslaneckých lavíc a už poniektorí z nás, zástupcov Slovenska, sa navzájom urážajú, dehonestujú, ba dokonca používajú výrazy "nepodáme Vám ruku", "nikto Vám ruku nepodá", "ste tu zbytočne zvolení", nikto s Vami ani rozprávať nebude", "nepôjdeme s Vami na obed",“ napísal po voľbách na sociálnej sieti. 

Kontroverzný sudca z Kiskovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Podľa neho to nie je v záujme Slovenska. „Nehnevajte sa, urážate a dehonestujete tých, ktorí aj mne dali svoj hlas. Môžeme mať rôzne názory na dielčie problémy, ale vždy musíme mať spoločný záujem na tom, aby naša vlasť Slovensko, bola suverénnym národným štátom v rámci EÚ,“ uviedol s tým, že v zahraničí nemôžeme vyzerať ako rozhádaná nenávistná skupina ľudí, pretože to nie je v záujme Slovenska. „Ja osobne urobím všetko pre to, aby sme na ten obed išli spoločne, aby sme si podávali ruky a to s každým europoslancom a spoločne riešili problémy vo vzájomnej úcte tak.“

EÚ treba zreformovať

Bývalý sudca oslovil takmer 43-tisíc voličov. Tak ako doteraz chce slúžiť občanom Slovenskej republiky a zastupovať ich záujmy. „EÚ je projekt, ktorý treba určitým spôsobom zreformovať, nie zrušiť. V prípade, že sa to nepodarí, zruší sa aj sama,“ uviedol Radačovský s tým, že je záujem, aby štáty kooperovali. Obaja zvolení poslanci za ĽSNS prezentovali dobrú jazykovú vybavenosť na svoje pôsobenie v europarlamente.

Miroslav Radačovský
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR - Adriána Hudecová )

Za hrdinu sa nepovažujem

Vo svojom oficiálnom profile sa predstavil svojim v tom čase budúcim voličom. Na adresu jeho vyjadrení o Kiskovi uviedol, že ho mnohí považujú za hrdinu. „Tým, že som rozhodol v neprospech prezidenta SR a došlo vďaka tomu k ďalším zisteniam protiprávneho konania tzv. pozemkovej mafie pod Tatrami, ma mnohí považovali a považujú priam za hrdinu. Avšak mnohí ma za to priam nenávidia, špinia, vyhrážali sa mi a vyhrážajú,“ napísal s tým, že sám sa hrdinom necíti byť. „Niekedy je mi trošku aj ľúto, že moje dlhoročné pôsobenie v justícii je vnímané len cez tento prípad,“ napísal. 


Nečakaný koniec sudcu, ktorý rozhodol proti prezidentovi: Iba pár dní po tom, ako sa pustil do Kisku


Sympatie k ĽSNS

Radačovský sa netají ani svojím vzťahom k strane ĽSNS, za ktorú v eurovoľbách kandidoval. „Vzhľadom na to, že som silným odporcom vojnových konfliktov, rozdeľovanie Európy raketovými základňami na východnú a západnú, vzhľadom na silné slovenské a proslovanské cítenie, je mi na tejto strane sympatické, že ĽSNS ako jediná relevantná politická parlamentná strana presadzuje mier v Európe, odstránenie cudzích vojsk a raketových základní z územia Slovenska a vôbec z Európy, stiahnutie vojsk z ruských hraníc, teda demilitarizáciu Európy,“ napísal na adresu kontroverznej strany.

Kontroverzný sudca z Kiskovej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Radačovský bol obžalovaný z nedovoleného držania zbraní a prechovávania drog

Sudca má však na konte viac prehreškov. Radačovského v roku 2012 žilinský súd oslobodil. Bol obžalovaný z nedovoleného ozbrojovania a prechovávania drog. Prípad sa ťahal viac než 12 rokov. Žilinský okresný súd trikrát rozhodol o vine obžalovaného, popradský sudca sa vždy odvolal. „K oslobodeniu obžalovaného došlo preto, lebo podľa presvedčenia krajského súdu skutky v konkrétnej situácii nie sú trestnými činmi. Rozhodnutie je právoplatné,“ povedala vtedy hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Záborská.

Radačovský sa cítil byť nevinný. Ako uviedol na pojednávaniach, nanajvýš sa mohol dopustiť trestného činu nadržiavania a neoznámenia trestného činu. Odmietol sa však vyjadriť, odkiaľ drogy aj nelegálnu zbraň získal. Priznal len, že to bolo v obytnom dome na Tokajskej ulici v Košiciach, kde bol vtedy ubytovaný jeho syn, študent právnickej fakulty.

Viac o téme: EurovoľbyMiroslav Radačovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu