Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Gál chce vyriešiť situáciu sudcov: Pribudlo by 100 miest pre justičných čakateľov

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - V budúcom roku by mohlo pribudnúť 100 nových miest pre justičných čakateľov. Uviedol to minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). O zabezpečení prostriedkov rokuje podľa vlastných slov s ministerstvom financií. Justiční čakatelia sa odborne pripravujú na výkon funkcie sudcu. Na ich nedostatok upozornilo nedávno Združenie sudcov Slovenska.

"Plán je, že by sme cez rozpočet mohli zobrať 50 a 50 cez eurofondy," odpovedal minister na otázku, odkiaľ by rezort čerpal peniaze na zaplatenie justičných čakateľov. "Je to stále v štádiu, že sa pripravuje rozpočet na budúci rok," doplnil.

Ministerstvo chce úpravou legislatívy zabezpečiť vzdelávanie a transparentný výber justičných čakateľov. Zákon by mal byť podľa Gála účinný od 1. januára 2020. "Potom by sme vedeli nabrať justičných čakateľov po novom, transparentne, aby bol inštitút využitý a aby sme vedeli nabrať potrebný počet justičných čakateľov," dodal šéf rezortu. 

Novelou zákona o sudcoch a prísediacich a novelou zákona o štátnej službe sa má zvýšiť poplatok pre školiteľa justičných čakateľov, ako aj upraviť výberové konanie na funkciu justičného čakateľa. Ministerstvo chce tak zabezpečiť dostatočné množstvo vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborné justičné skúšky a hromadné výberové konania. Tí môžu podľa rezortu nahradiť odchádzajúcich sudcov.

Gál rokuje s rezortom financií o balíku prostriedkov nielen na justičných čakateľov, ale aj na inštitút hosťujúceho sudcu či vyčistenie obchodného registra. O výške sumy sa ešte rokuje, minister zatiaľ hovoril o siedmich miliónoch eur.

Viac o téme: Minister financiíSúdyEurofondyGábor GálJustičný čakatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu