Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kandidátom V4 na post predsedu EK by mal byť Šefčovič: Babiš špekulácie odmieta, reakcia Lajčáka

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - Súčasný podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič je údajne spoločným kandidátom krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na post predsedu Komisie. Informoval o tom v utorok český denník Hospodářské noviny (HN) s odvolaním sa na zdroje z okolia českého premiéra Andreja Babiša a EK.

Babiš podľa HN často tvrdí, že najvyššie funkcie v EÚ zastávajú ľudia, ktorí veľmi nerozumejú Českej republike a ďalším krajinám strednej a východnej Európy. Spolu s premiérmi ďalších krajín V4 - Maďarska, Poľska a Slovenska - má údajne plán, ako to zmeniť.

"Post predsedu EK je pre nás mimoriadne prioritný," povedal pre HN vysokopostavený český zdroj z prostredia európskej politiky. Komisia je jedinou inštitúciou EÚ, ktorá predkladá právne predpisy na schválenie Európskemu parlamentu (EP) a Rade, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke EÚ. Poprední predstavitelia EÚ sa stretnú v utorok na mimoriadnom summite, na ktorom budú diskutovať o výsledkoch volieb do Európskeho parlamentu, ktoré sa konali v dňoch 23. - 26. mája. Podľa HN majú hovoriť aj o najvhodnejších kandidátoch na post predsedu EK.

Šefčovičove šance môže zvýšiť výsledok volieb do EP, ktorého zloženie bude výrazne rozdrobenejšie než doteraz. Najsilnejšie frakcie Európska ľudová strana (EPP) a Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) vo voľbách utrpeli výrazné straty a podľa HN budú musieť viac vyjednávať s ostatnými politickými skupinami. To môže nahrávať aj kandidátom, o ktorých sa pred voľbami nehovorilo.

Kandidátov na predsedu EK navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky volieb, a o ich návrhu hlasuje Európsky parlament. Krajiny V4 preto budú musieť pre Šefčoviča získať podporu aj mimo tohto regiónu.

Český denník pripomína, že v súvislosti s nomináciou na post predsedu Komisie sa spomína aj francúzsky vyjednávač Únie pre brexit Michel Barnier či výkonná riaditeľka Svetovej banky Kristalina Georgievová z Bulharska. Podľa diplomatických zdrojov by štáty V4 mohli napokon podporiť niekoho z nich výmenou za to, že Šefčovič dostane post šéfa diplomacie EÚ, ktorý v súčasnosti zastáva Talianka Federica Mogheriniová.

Šefčovič je pripravený 

"Ak sa moje meno spomína v súvislosti s nomináciou na najvyššie posty, je to pre mňa pocta a výraz ocenenia doterajších výsledkov v rámci súčasného aj predošlých portfólií, pričom vždy som dával dôraz na porozumenie a komunikáciu so všetkými členskými krajinami," zdôraznil Šefčovič.

 Váži si dlhodobú podporu predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorú mu prejavil aj v kontaktoch s predstaviteľmi EÚ v Bruseli. Zároveň si hlboko cení i podporu, ktorú cíti od partnerov z Vyšehradskej štvorky. Podpora V4 vzhľadom na to, že jej lídri reprezentujú rôzne politické skupiny na úrovni EÚ, podľa neho podčiarkuje aj nadstraníckosť výberu a prioritné zohľadnenie skúseností a výsledkov.

"Som pripravený zúročiť všetky doterajšie skúsenosti z európskej politiky v prospech toho, aby Slovensko, aj celý náš región, boli silno a dôstojne zastúpené v európskych inštitúciách po europarlamentných voľbách," konštatoval.

Babiš špekulácie odmieta

Odmietam špekulácie o tom, že by Vyšehradská štvorka (V4) navrhovala Maroša Šefčoviča na nejakú pozíciu. Pre českých novinárov to v utorok pred odletom na summit EÚ do Bruselu uviedol český premiér Andrej Babiš v súvislosti s medializovanou informáciou, že by sa súčasný podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič spomínal ako možný nominant V4 na post predsedu EK.

"My sme sa bavili v Sibiu (dejisku májového summitu EÚ), tam odzneli rôzne mená, ale žiadny takýto návrh neexistuje, takže je to nejaká špekulácia. Skrátka to tak nie je," konštatoval český premiér. Zároveň dodal, že z jeho pohľadu je potrebné, aby došlo k zásadnej zmene fungovania európskych inštitúcií — teda aby Európska rada uplatňovala oveľa väčší vplyv na EK ako doposiaľ.

Lajčák: Šefčovič je spoločným kandidátom V4 na jednu z vrcholových pozícií EÚ

Maroš Šefčovič je spoločným kandidátom krajín Visegrádskej štvorky na jednu z vrcholových európskych pozícií. Povedal to dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na tlačovej konferencii. Momentálne sa v Bruseli začína mimoriadny summit, na ktorom premiéri a prezidenti EÚ diskutujú o rozdelení európskych funkcií. Nie je však jasné, na ktorý post budú premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska Šefčoviča navrhovať. Hoci sa objavila správa o kandidatúre na post predsedu Komisie, český premiér Andrej Babiš to už dementoval. Do úvahy môže prichádzať post vysokého predstaviteľa pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Lajčák dnes na pôde svojho rezortu potvrdil, že medzi krajinami je dohoda na tom, že Šefčovič bude spoločným kandidátom na nejakú vrcholovú pozíciu. „Je to výborná správa pre Slovensko. Sme presvedčení, že má predpoklady, aby takúto funkciu zastával. S týmto stanoviskom išiel na summit aj premiér Peter Pellegrini. Rokovania sa ešte len začínajú, budú náročné a verme si, že dohoda bude úspešná,“ povedal Lajčák.

Pellegrini: Šefčovič je len jedným z kandidátov V4 na post predsedu EK

Maroš Šefčovič je len jedným z kandidátov, ktorého nomináciu na post predsedu Európskej komisie podporujú krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Povedal to v utorok slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Po príchode na mimoriadny summit EÚ v Bruseli takto reagoval na medializované informácie, podľa ktorých sa Šefčovič spomína ako spoločný kandidát V4 na post predsedu EK. Predseda vlády SR pritom priamo nepovedal, koho by na poste sám podporil.

"To všetko je ešte otvorené. Samozrejme, ja ako Slovák by som bol najradšej, keby to bol náš komisár Maroš Šefčovič, ale je to len jeden z kandidátov. A môžem potvrdiť doterajšie slová aj českého premiéra, že nie je zatiaľ oficiálnym kandidátom, pretože tých mien je tam veľa a uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia," zareagoval na otázku médií.

Viac o téme: PredsedaEKAndrej BabišV4Maroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu