Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Janovský most smrti píše novú kapitolu: Rekonštrukcia je v plnom prúde, všetko ide podľa plánu

Demolácia zvyškov Morandiho mosta v Janove
Demolácia zvyškov Morandiho mosta v Janove (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calann)

JANOV - Renovačné práce na moste, ktorý sa vlani zrútil v talianskom meste Janov, dokončia podľa predpokladov do apríla budúceho roku, a to aj napriek oneskoreným búracím prácam. Oznámil to v stredu špeciálny komisár pre rekonštrukciu mosta Marco Bucci, ktorého cituje tlačová agentúra Reuters.

Demolácia Morandiho mostu, pri ktorého zrútení minulý rok v auguste zahynulo 43 ľudí, sa začala vo februári. Talianska vláda spravila z rekonštrukcie mosta svoju prioritu a prisľúbila, že nový most slávnostne otvoria na budúci rok. Bucci, ktorý je zároveň starostom Janova, uviedol, že búracie práce sa oneskorujú o dva až tri týždne, ale jeho obnova sa už začala. "Napredujeme rýchlo a podľa plánu. Nový most bude hotový do apríla 2020," uviedol.

Renomovaný taliansky architekt a rodák z Janova Renzo Piano, ktorý navrhol napríklad budovu Pompidouovho centra v Paríži alebo mrakodrap The Shard v Londýne, zdarma poskytol mestu návrh na nový viadukt a súhlasil s tým, že bude dohliadať na renovačné práce. Kontrakt na rekonštrukciu mosta udelili najväčšej talianskej stavebnej firme Salini Impregilo a lodenici Fincantieri.

Viac o téme: RekonštrukciaTalianskoJanovMorandiho most
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu