Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Janove sa pripravujú na demoláciu mosta, ktorého časť sa vlani zrútila: Evakuácia obyvateľov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

BRATISLAVA - V talianskom Janove sa pripravujú na demoláciu mosta Morandi, ktorého časť sa vlani v auguste zrútila. Incident si vyžiadal 43 mŕtvych. Vo štvrtok nariadili stovkám ľudí, medzi ktorými boli aj tehotné ženy a seniori, aby opustili oblasť.

V piatok ráno evakuovali ďalších viac ako 3400 obyvateľov. Úrady takisto uzavreli cesty v okruhu 300 metrov. Demoláciu naplánovali na 9:00 tamojšieho času. V okolí rozmiestnili desiatky vodných cisterien, ktoré vytvoria 50 metrov vysokú vodnú stenu proti šíreniu prachu.

Experti vyhlásili, že dve veže pozostávajúce zo 4500 ton betónu a ocele spadnú na zem za šesť sekúnd. V meste sa budú nachádzať aj Matteo Salvini a Luigi Di Maio, celú akciu bude v priamom prenose vysielať televízia Rai News. Ľudia sa ešte dnes budú môcť vrátiť do oblasti, ak ju úrady vyhlásia za bezpečnú.

V Janove sa pripravujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Luca Zennaro/ANSA via AP)

Most, ktorý navrhol Ricardo Morandi, dokončili v roku 1967 a odvtedy prešiel rekonštrukciou. Renomovaný taliansky architekt Renzo Piano v decembri súhlasil, že bude dohliadať na stavbu nového mosta, ktorý by mal byť najdrahší v Európe.

Viac o téme: MostDemoláciaMoranci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu