Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin prežíva totálnu radosť a potešenie: Niet sa čo čudovať, ruská hlava má poriadny dôvod

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexei Druzhinin)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok s viditeľným pohnutím hovoril o nových ruských laserových zbraniach, ktorých presná podoba, funkcia a účel ich vývoja sú zahalené tajomstvom. Na piatkovom stretnutí s ďalšími ruskými vysokopostavenými civilnými aj vojenskými predstaviteľmi hovoril nadšene najmä o laserovej zbrani Pereset, ktorá sa dostala do výzbroje ruskej armády už na jeseň minulého roku. Podľa dosiaľ nepotvrdených informácií ide o vysokoenergetickú laserovú zbraň, ktorá dokáže vyradiť z činnosti nepriateľské elektrooptické zariadenia a likvidovať cudzie drony.

Podľa Putina Rusko vyvíja aj ďalšie laserové zbrane, ktoré sú ešte dokonalejšie a ešte tajomnejšie. "Až donedávna sa objavovali iba vo vedeckej fantastike," prezradil ruský prezident. Nové ruské vysokointeligentné zbrane podľa Putina "predurčia útočný potenciál ruskej armády a ruského námorníctva na dlhé desaťročia dopredu".

Putinov režim často uvádza, že bráni celosvetový mier, a že kroky Západu a najmä Spojených štátov, napríklad rozmiestnenie amerických obranných rakiet v Európe, prispievajú k rozpútaniu vojny. Na druhej strane však Putin stále častejšie hovorí o nových senzačných zbraniach, ktorými bude Ruská federácia schopná poraziť nepriateľa.

V apríli napríklad Rusko slávnostne vypustilo na more nový typ vojenskej ponorky Belgorod, ktorá bude niesť podvodné jadrové drony Poseidon, ďalšiu z nových "zázračných" zbraní vo výzbroji Ruska. Jadrový dron Poseidon podľa ruských predstaviteľov nebude možné zachytiť radarmi nepriateľa, bude môcť operovať v doteraz nepredstaviteľnej hĺbke a pohybovať sa ďaleko vyššou rýchlosťou ako akékoľvek iné momentálne používané plavidlá. Ruská armáda by ho mohla použiť napríklad v pobrežných oblastiach a spôsobiť ním masívne vlny cunami.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinLaserové zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu