Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Napätie rastie, USA majú nový plán: Sú pripravení vyslať na Blízky východ až 120-tisíc vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký minister obrany Patrick Shanahan pri rokovaní s bezpečnostnými poradcami predstavil nový armádny plán, podľa ktorého by Spojené štáty v prípade iránskeho útoku vyslali na Blízky východ až 120-tisíc vojakov, čo je podobný počet ako počas vojny v Iraku. Shanahan to podľa nemenovaných amerických vládnych zdrojov povedal minulý štvrtok, napísal americký denník The New York Times.

Nebezpečenstvo konfliktu v Perzskom zálive: USA presúvajú armádu, Irán hrozí útokom na Izrael

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Iránom sa vlani vyostrili po tom, čo USA odstúpili od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a opäť zaviedli proti Teheránu sankcie. Trump usiluje o väčšie odzbrojenie Iránu, USA preto minulý týždeň vyslali do Perzského zálivu bombardéry B-52, pripomína agentúra Reuters. Irán v reakcii uviedol, že Spojené štáty vedú "psychologickú vojnu a vojenskú prítomnosť USA v oblasti nazval skôr "terčom" než hrozbou.

Napätie rastie, USA majú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Senior Airman Keifer Bowes, U.S. Air Force)

Štvrtkového rokovania sa podľa NYT okrem ministra obrany zúčastnili Trumpov bezpečnostný poradca John Bolton, šéfka Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Gina Haspelová, riaditeľ spravodajských služieb USA Dan Coats a šéf zboru náčelníkov štábov Joseph Coats.

Patrick Shanahan
Zobraziť galériu (5)
Patrick Shanahan  (Zdroj: SITA/Tobias Hase/dpa via AP)

Ako pri invázii do Iraku

Prejednaných bolo podľa zdrojov niekoľko možností pre prípad, že by Irán zaútočil na amerických vojakov či urýchlil svoju činnosť týkajúcu sa jadrových zbraní. Horný rámec amerických vojakov vyslaných na Blízky východ by podľa nového plánu bol 120-tisíc, čo sa blíži k počtu vojakov vyslaných počas americkej invázie do Iraku v roku 2003.

USS Abraham Lincoln
Zobraziť galériu (5)
USS Abraham Lincoln  (Zdroj: SITA/AP/Hassan Ammar)

Takto veľký kontingent zahŕňajúci príslušníkov letectva, námorníctva a pozemných síl by potenciálne podľa NYT pre Irán znamenal viac cieľov, na ktoré môže útočiť, čo by mohlo USA uvrhnúť do dlhotrvajúceho konfliktu. Rovnako by to znamenalo koniec niekoľkoročného sťahovania amerických síl z Blízkeho východu, ktoré sa začalo odchodom amerických vojakov z Iraku počas vlády prezidenta Baracka Obamu v roku 2011.

USA ostro obvinili Irán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Jon Gambrell)

Dva nemenované bezpečnostné zdroje však v rozhovore s NYT uviedli, že znížená prítomnosť námorníctva v regióne a decembrové oznámenie Trumpa, že plánuje stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie (neskôr Spojené štáty oznámili, že zhruba 400 vojakov ponechajú na dvoch miestach v Sýrii), bolo pre Irán povzbudením a dalo revolučných gardám pocit, že Spojené štáty nemajú chuť s Iránom bojovať.

Americká lietadlová loď je už na ceste

Minulý týždeň bezpečnostný poradca amerického prezidenta John Bolton oznámil, že bojová jednotka na čele s americkou lietadlovou loďou popláva na Blízky východ ako varovanie Iránu. Trasu lode Bolton nespresnil, podľa agentúry AP by skupina plavidiel mala mieriť zrejme do Perzského zálivu, kde majú USA v Katare vojenskú základňu a kam pred niekoľko dňami poslal Washington aj bombardéry B-52. Denník El País dnes napísal, že americká lietadlová loď USS Abraham Lincoln už preplávala úžinou Báb al-Mandab, ktorá spája Červené more s Adenským zálivom, a smeruje k Hormuzskému prielivu.

Viac o téme: VojaciKonflikt USAIránPatrick Shanahan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu