Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tragédia na výročie osláv Dňa D: V Caenskom kanáli sa utopil britský vojak

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: pixabay.com)

PARÍŽ - Pri pokuse o preplávanie Caenského kanálu na severe Francúzska zahynul v sobotu britský vojak, ktorý bol príslušníkom britského kontingentu vyslaného na spomienkové podujatia pri príležitosti 75. výročia vylodenia spojencov v Normandii.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že hovorca britskej armády smrť vojaka potvrdil, neuviedol však bližšie podrobnosti. Rozhlasová stanica France Bleu s odvolaním sa na zástupcu úradov regiónu Calvados informovala, že obeťou je 30-ročný Brit, ktorého jednotka bola dislokovaná v meste Ranville neďaleko Caenu, kam bolo pri príležitosti osláv tzv. Dňa D vyslaných niekoľko stoviek britských vojakov.

Podľa rozhlasu muž chcel preplávať cez Caenský kanál v blízkosti  mosta Pegasus Bridge, čo bola prvá lokalita oslobodená britskými vojakmi od Nemcov počas invázie v júni roku 1944. Záchranárov zburcovali vojakovi kolegovia. Pátralo po ňom  asi 30 príslušníkov francúzskej žandarmérie a hasičov, ktorí však v nedeľu nad ránom vytiahli z kanála už len mŕtve telo. 

Most v meste Benouville je pomenovaný na počesť britskej  6. výsadkárskej divízie, ktorá sa zapojila do oslobodzovacej operácie a má v znaku okrídleného koňa. Podľa miestnej tlače sa most stal cieľom ciest mnohých britských turistov, ktorí tam prichádzajú obzvlášť v čase výročia vylodenia spojencov.  

V Normandii tento týždeň čakajú tisíce turistov i oficiálnych hostí, ktorí si priamo na mieste pripomenú 6. jún 1944, keď sa 156.000 vojakov spojeneckých armád vylodilo na pobreží Francúzska. Táto invázia si síce vyžiadala mnoho obetí, ale znamenala začiatok oslobodenia Francúzska a prispela k porážke Nemecka v druhej svetovej vojne. 

Viac o téme: VojakUtopilFrancúzskoCaenský kanál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu