Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA zadržali severokórejskú nákladnú loď: Trump si nemyslí, že KĽDR je pripravená na rokovania

(Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty zadržali severokórejskú nákladnú loď využívanú na vývoz uhlia z KĽDR, na ktoré sa vzťahujú americké a medzinárodné obchodné sankcie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Americké ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že loď Wise Honest sa blíži k americkým teritoriálnym vodám sprevádzaná plavidlom pobrežnej stráže. "Táto loď porušujúca sankcie je v tejto chvíli mimo prevádzky," uviedol podľa denníka Washington Post námestník ministra spravodlivosti USA John Demers.

Podľa amerických predstaviteľov ide o prvý prípad, keď Spojené štáty zadržali severokórejskú nákladnú loď porušujúcu medzinárodné sankcie uvalené na Pchjongjang. Wise Honest je najväčšou severokórejskou nákladnou loďou určenou na vývoz uhlia a dovoz ťažkej techniky do KĽDR.

Trump si nemyslí, že KĽDR je pripravená na rokovania

Spojené štáty "veľmi vážne" sledujú situáciu v Severnej Kórei po tom, ako vo štvrtok odpálila dve strely krátkeho doletu. Novinárom v Bielom dome to povedal americký prezident Donald Trump. Dodal, že KĽDR podľa neho nie je momentálne pripravená na rokovania. Informovali o tom agentúry Jonhap a AFP. 

 "Momentálne sa tým veľmi vážne zaoberáme. Išlo o menšie rakety, rakety krátkeho doletu... Nikto z toho nie je nadšený, ale dobre sa na to pozrieme a uvidíme, uvidíme," povedal Trump. "(Náš) vzťah pokračuje, uvidíme však, čo sa stane... Viem, že chcú rokovať, hovoria o rokovaní, ale nemyslím si, že sú pripravení rokovať," uviedol ďalej. 

 Trump dodal, že Severná Kórea má "obrovský" ekonomický potenciál a on sám sa nedomnieva, že by ho tamojší vodca Kim Čong-un chcel "zmariť". Americký prezident už viackrát povedal, že KĽDR má svetlú budúcnosť v prípade, že sa vzdá vývoja jadrových zbraní a balistických striel.

Severná Kórea odpálila vo štvrtok po 16.00 h miestneho času do Japonského mora dve strely, pravdepodobne rakety krátkeho doletu. Došlo k tomu len päť dní po tom, ako rovnakým smerom vypálila taktiež niekoľko striel krátkeho doletu. 

Pchjongjang takýmto spôsobom zjavne prejavuje frustráciu z pozastavenia rokovaní s Washingtonom, píše agentúra Jonhap. Došlo k tomu na druhom summite Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ktorý sa vo februári vo vietnamskom Hanoji skončil predčasne a bez vzájomnej dohody, keď sa obaja lídri rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.

Juhokórejský prezident varoval, že testy KĽDR môžu skomplikovať rokovania s USA

Juhokórejský prezident Mun Če-in vo štvrtok vyhlásil, že raketové testy Severnej Kórey môžu ohroziť jadrové rokovania s USA. Informovala o tom agentúra AFP. Mun varoval, že testy môžu skomplikovať rokovania bez ohľadu na to, aké má Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) úmysly. 

Podľa prezidentových slov je však ešte priskoro robiť relevantné závery o tom, či Severná Kórea porušila rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Rezolúcie zakazujú používať technológie balistických rakiet, pripomenula agentúra Jonhap.

Viac o téme: LoďZadržanieUSAKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu