Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Írsko vyhlásilo stav núdze: Krajina je iba druhou na svete, toto je dôvod

Klíma
Klíma (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Írsky parlament vyhlásil vo štvrtok večer v krajine stav klimatickej núdze. Írsko sa tak po Británii stalo druhou krajinou na svete, ktorá pristúpila k takémuto kroku. Píše o tom agentúra AFP.

Dodatok k správe parlamentu, v ktorom je vyhlásený "stav klimatickej núdze", zároveň poslancov vyzýva, "aby preskúmali možnosti, ako (vláda) môže zlepšiť svoju reakciu na stratu biodiverzity". Líder írskej Strany zelených Eamon Ryan, ktorý dodatok inicioval, označil toto rozhodnutie parlamentu za "historické".

Mladá švédska aktivistka a bojovníčka proti klimatickým zmenám Greta Thunbergová vyzvala aj ostatné krajiny, aby sa pripojili k tejto iniciatíve.  "Skvelé správy z Írska! Kto bude ďalší?" napísala 16-ročná Švédka na svojom Twitteri.

Britský parlament vyhlásil ešte 1. mája ako vôbec prvý na svete stav klimatickej núdze, ktorý má umožniť prijatie opatrení proti zmene klímy. Vyhlásenie stavu núdze v Británii má len symbolický charakter a nebude mať priame dôsledky na politiku britskej vlády. Opatrenie bolo schválené po 11-dňových klimatických protestoch, v rámci ktorých sa aktivisti pokúšali blokovať frekventované lokality v centre Londýna.​

Viac o téme: KlímaÍrskoStav núdze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu