Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odsúdený viceprimátor Košíc Čuňo neuhradil peňažný trest: Súd žiada o splátky

Eugen Čuňo
Eugen Čuňo (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Právoplatne odsúdený bývalý viceprimátor Košíc Eugen Čuňo doteraz neuhradil peňažitý trest vo výške 10.000 eur, na ktorý ho okrem ôsmich mesiacov podmienečne odsúdil koncom januára Najvyšší súd (NS) SR.

Čuňo podal 21. marca žiadosť o povolenie splátok. O žiadosti bude rozhodovať súd. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Katarína Kudjáková. Na rovnaké tresty definitívne odsúdil 24. januára senát NS SR pod vedením Juraja Klimenta aj dvoch ďalších spoluobžalovaných - Ladislava Pirovitsa a Viktora Kašpera, v dlhoročnej súdnej kauze. Posledný z odsúdených peňažitý trest vo výške 10.000 eur uhradil až v pondelok (25. 3.). Ak by bývalý viceprimátor Košíc peňažitý trest neuhradil, okrem právoplatného trestu odňatia slobody na osem mesiacov s podmienečným odkladom na 12 mesiacov by mu hrozil náhradný trest v trvaní pol roka.

NS SR na svojom verejnom zasadnutí koncom januára uznal Čuňa a ďalších spomínaných dvoch obžalovaných vinnými z nepriamej korupcie. Definitívne tak trojicu v korupčnej kauze po dlhých rokoch právoplatne odsúdil. Naposledy ŠTS v Pezinku odsúdil koncom novembra 2017 Čuňa a ďalších dvoch obžalovaných Kašpera a Pirovitsa na peňažný trest 2000 eur za trestný čin nepriamej korupcie spáchaný spolupáchateľstvom. V prípade, ak by sumu neuhradili, súd im určil náhradný štvormesačný trest odňatia slobody. Rozsudok však nebol vtedy právoplatný - odvolali sa tak obžalovaní, ako aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

ŠTS pri rozhodnutí vychádzal najmä z výpovede korunného svedka Maroša Merjavého v tomto prípade, vyhotovených obrazovo-zvukových záznamov, výpovedí ďalších svedkov a listinných dôkazov. Merjavého svedectvá spochybňovali viac ráz všetci traja obžalovaní aj ich obhajcovia. Tento svedok vystupuje vo viacerých súdnych kauzách -napríklad na Okresnom súde Bratislava I je jedným z obžalovaných v prípade faktoringového podvodu spoločne so známou východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K.

"Súd určil v podstate symbolické tresty, naozaj táto trestná vec sa ťahá už neskutočne dlho," uviedol v novembri 2017 predseda senátu ŠTS pri odôvodňovaní rozsudku. Obžaloba v tejto veci bola podaná ešte v roku 2005, teda na súdoch, prokuratúre a polícii sa ťahala približne 14 rokov.

V tomto prípade išlo už o štvrtý rozsudok prvostupňového súdu. Už v januári 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Čuňa na šesťročný trest odňatia slobody a dvoch spoluobžalovaných rovnako na šesť rokov. NS SR v novembri 2009 však tento rozsudok zrušil. ŠTS potom v máji 2011 všetkých troch obžalovaných zase oslobodil. Voči tomu sa odvolal dozorujúci prokurátor ÚŠP na NS SR, ktorý oslobodzujúci rozsudok v apríli 2012 zrušil.

Následne v novembri 2015 senát ŠTS odsúdil Čuňa a uvedených ďalších dvoch obžalovaných na 12-mesačný trest odňatia slobody nepodmienečne za trestný čin nepriamej korupcie spáchaný spolupáchateľstvom. Zároveň každému obžalovanému uložil peňažný trest vo výške 20.000 eur. Tento rozsudok taktiež zrušil NS SR.

Čuňo podľa obžaloby na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Kašperom a Pirovitsom požadoval od štatutára jednej spoločnosti státisícový úplatok. Firma sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov. Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti dotácie v celkovej výške viac ako šesť miliónov eur. Podmienkou však mala byť desaťpercentná provízia.

Viac o téme: SplátkyPeňažný trestSúd KošiceEugen Čuňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu