Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tajné vyšetrovanie na Novom Zélande: Agenti hľadajú prepojenia s masakrom v mešitách

Novozélandská polícia počas spomienkového pochodu Zobraziť galériu (3)
Novozélandská polícia počas spomienkového pochodu (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

CHRISTCHURCH - Polícia novozélandského mesta Christchurch začala v stredu vyšetrovanie s cieľom zistiť, či muž, ktorý ráno prišiel o život počas zásahu ozbrojených policajtov, mal niečo spoločné s nedávnymi útokmi na dve mešity v tomto meste.

Ako informovala agentúra AFP, polícia v noci na stredu prehľadala dom tohto 54-ročného muža, pričom tam v skrýši objavila strelnú zbraň. Polícia konala na základe anonymného oznámenia, ktoré upozorňovalo na mužovo neobvyklé správanie.

Polícia následne muža vypátrala, a to v aute v oblasti Richmond Park neďaleko centra mesta Christchurch, a začala s ním vyjednávať, čo trvalo asi tri hodiny. Keď sa policajti priblížili k autu, zistili, že muž je v kritickom stave. Na jeho tele sa našli bodnú ranu. Muž svojim zraneniam zakrátko podľahol.

Mešita Masjid Al Noor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Yu)

Polícia zatiaľ nevysvetlila okolnosti, za akých utrpel tieto vážne zranenia. Uviedla len, že v aute neboli žiadne strelné zbrane a nenachádzali sa v ňom ani výbušniny.

Prioritou vyšetrovania je zistiť, či zomrelý muž predstavoval hrozbu. Po útokoch s 50 obeťami na životoch, ku ktorým došlo 15. marca v dvoch miestnych mešitách, bude polícia pátrať aj po možnej spojitosti medzi mužom a týmito masovými streľbami. Nateraz však o tom nič nesvedčí.

V meste Christchurch sa v piatok uskutoční celoštátna spomienka na obete útokov v miestnych mešitách. Polícia preto obyvateľstvo vyzvala, aby bolo naďalej v strehu.

Čierny deň pre krajinu

Masaker bol pre Nový Zéland šokom - táto krajina je totiž známa nízkou kriminalitou a pohostinnosťou. Zdesenie bolo o to väčšie, že páchateľ svoj útok snímal kamerou a v priamom prenose zverejňoval na internete.

Tajné vyšetrovanie na Novom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Baker)

V snahe predísť zopakovaniu takýchto útokov v budúcnosti novozélandská vláda povolila miestnym tajným službám viesť "intruzívne aktivity". Minister pre tajné služby Andrew Little totiž v stredu informoval, že podpísal nariadenie o zintenzívnení sledovacích aktivít.

Tajné služby v nasadení

Vo vysielaní novozélandského rozhlasu Little vysvetlil, že tajné služby zvyčajne sledujú 30-40 ľudí, momentálne je však tento počet vyšší. Uviesť ho však odmietol. Spresnil, že nové nariadenie zahŕňa rôzne sledovacie techniky - od fyzického sledovania po monitorovanie telekomunikačných aktivít.

"Všetko sú to aktivity, ktoré by za iných okolností boli považované za intruzívne," informoval Little, ktorý dodal, že prijatým nariadením sa povoľujú a dávajú do súladu so zákonom aktivity bezpečnostných zložiek, ktorá by inak boli protiprávne.

Novozélandské tajné služby a polícia sa po útokoch v Christchurchi ocitli pod paľbou kritiky, keď im časť expertov vyčítala, že sa príliš sústredili na islamistickú hrozbu.
 

Viac o téme: útok Christchurch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu