Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vyšetrovanie krvavého útoku v Christchurchi: Polícia objavila ďalšieho ozbrojeného extrémistu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Mark Baker)

CHRISTCHURCH - Muž, ktorý prišiel o život pri minulotýždňovom policajnom zásahu v novozélandskom meste Christchurch, bol extrémista a našli sa uňho strelné zbrane. Vyplýva to z vyšetrovania incidentu z 27. marca, ktorého závery zverejnila v stredu novozélandská polícia.

Podľa vyšetrovateľov išlo o 54-ročného muža menom Artemy Dubovskiy, ktorý — ako zistili — schvaľoval útok austrálskeho extrémistu na dve mešity v Christchurchi z 15. marca s 50 mŕtvymi a rovnakým počtom zranených. Priamu spojitosť medzi oboma mužmi sa však nepodarilo preukázať.  Dubovskyi, ktorý používal prezývku Troy, sa dostal do hľadáčika polície, keď zaznamenala jeho e-maily týkajúce sa útokov v Christchurchi. 

Polícia muža v noci z 26. na 27. marca vypátrala v aute neďaleko centra mesta Christchurch a začala s ním vyjednávať, čo trvalo tri hodiny. Keď sa napokon policajti priblížili k autu, zistili, že muž je v kritickom stave. Na jeho tele sa našlo bodné zranenie, ktorému zakrátko podľahol. Podľa vyšetrovateľov Dubovskyi zrejme spáchal samovraždu. Policajti prehľadali tri jeho nehnuteľnosti, ktorých našli niekoľko strelných zbraní, muníciu a materiály s násilným extrémistickým obsahom.  

Zo záverov vyšetrovania vyplýva, že išlo o jednotlivca, ktorý predstavoval potenciálnu "vážnu hrozbu" pre svoje okolie. Spojitosť s útokmi na miestne mešity však podľa všetkého nemal. Dubovskiy sa prisťahoval na Nový Zéland v roku 1997 z Ruska. Podľa slov svojho otca nebol extrémistom, ale vášnivým zberateľom zbraní, vojenských memorabílií a predmetov s nacistickou symbolikou. Vo svojej zbierke mal aj upravené poloautomatické zbrane. 

Senátori vyslovili nedôveru kolegovi za výroky o Christchurchi

Austrálski senátori v stredu takmer jednomyseľne vyslovili nedôveru svojmu ultrapravicovému kolegovi Fraserovi Anningovi za jeho vyjadrenia o marcovom útoku na mešity v novozélandskom meste Christchurch. Informovala o tom agentúra AFP.  Anning v reakcii na masakru z 15. marca, pri ktorej austrálsky extrémista zavraždil 50 ľudí a ďalších 50 zranil, vyhlásil, že ide o dôsledok migrácie moslimov na Nový Zéland. Za svoje výroky sa následne odmietol ospravedlniť. 

Pri stredajšom hlasovaní v pléne hornej komory austrálskeho federálneho parlamentu sa na vyslovení nedôvery Anningovi nezvyčajne zhodli senátori z vládnucich i opozičných strán. Jeho výroky odsúdili ako nenávistné, extrémistické a vyvolávajúce rozkol v spoločnosti. Od jeho slov za rozhodne dištancovali. Nezávislý senátor za štát Queensland sa stal terčom kritiky i za to, že vyfackal mladíka, ktorý mu na znak nesúhlasu s jeho výrokom rozbil o hlavu vajíčko.

Návrh na vyslovenie nedôvery bol v 76-člennom Senáte schválený aklamáciou takmer jednomyseľne. Hlasovania sa zdržali len poslanci protimoslimskej strany Jeden národ, ktorej bol pôvodne členom. Samotný Anning rozhodnutie svojich kolegov odsúdil ako útok na slobodu prejavu. 

Ide pritom len o symbolické gesto, ktoré pre Anninga nebude mať nijaké praktické dôsledky. Návrh na pozastavenie jeho pôsobenia v Senáte neuspel pre obavy, že by mohol byť napadnutý súdnou cestou. Podľa agentúry AFP však nie je pravdepodobné, že by Anning v májových parlamentných voľbách obhájil svoj mandát. On-line petíciu za vyzývajúcu na Anningovo odstúpenie z postu senátora podpísalo už viac než 1,4 milióna ľudí. 

Viac o téme: ExtrémistaPolícia útok ChristchurchNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu