Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež František ako prvý cestuje na Arabský polostrov: Chce podporiť vzťahy medzi náboženstvami

Pápež František ako prvý navštívi Arabský polostrov. Zobraziť galériu (2)
Pápež František ako prvý navštívi Arabský polostrov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell, Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František vyhlásil, že sa teší na "napísanie novej stránky" v dejinách vzťahov medzi svetovými náboženstvami. Ako vôbec prvý pápež totiž v nedeľu zavíta na Arabský polostrov a navštívi Spojené arabské emiráty (SAE), informovala vo štvrtok agentúra AFP.

"Som šťastný, že budem môcť v súvislosti s vašou drahou zemou napísať novú stránku vo vzťahoch medzi náboženstvami a potvrdiť, že sme bratmi, hoci odlišnými," uviedol František vo videoodkaze adresovanom emirátskemu ľudu. Pápež v taliančine pretlmočenej do arabčiny poďakoval korunnému princovi emirátu Abú Zabí Muhammadovi ibn Zajdovi Nahajánovi za pozvanie na medzináboženské stretnutie o "ľudskom bratstve", ktoré a bude konať 3.-5. februára.

Pápež František ako prvý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Gambrell, Andrew Medichini)

Podľa jeho vlastných slov mu táto návšteva poskytne príležitosť opäť vidieť "priateľa a drahého brata" Ahmada Muhammada Tajjiba, veľkého imáma káhirskej mešity al-Azhar, najprestížnejšieho strediska sunnitského islamského učenia v Egypte. Pápež sa s ním naposledy stretol v roku 2017. František spravil z posilnenia vzťahov medzi kresťanstvom a islamom základný kameň svojho pontifikátu. Dodal, že SAE sú "krajinou, ktorá chce byť vzorom spolužitia, ľudského bratstva, ako aj stretnutia rozličných civilizácií a kultúr, kde ľudia budú môcť nájsť bezpečné miesto pre život a prácu".

Spojené arabské emiráty sa hrdia svojou náboženskou toleranciou a kultúrnou rozmanitosťou. Takmer 80 percent obyvateľstva SAE tvoria moslimovia, zatiaľ čo kresťania predstavujú približne deväť percent tamojšej populácie. Mnohí katolíci sú robotníci z Afriky, Bangladéša, Indie, Pakistanu a Filipín, hoci niektorí sú aj miestni.

Viac o téme: VzťahyNáboženstvoVatikánSAEPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu