Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kočner úraduje aj spoza mreží: FOTO Obrovský majetok založil na dcéru Andreu

Marian Kočner Zobraziť galériu (5)
Marian Kočner (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, ktorý je momentálne už vyše piatich mesiacov vo väzbe, sa poistil. Podľa výpisu z katastra nehnuteľností má jeho dcéra Andrea záložné právo na osem bytov a ďalšie nebytové priestory na lukratívnej adrese.

Kočnerova firma Správa a inkaso pohľadávok podala pred niekoľkými týždňami návrh zaťažiť záložným právom osem bytov na Cintorínskej ulici. Dnes už je jasné, komu byty založil. Na výpise z katastra nehnuteľností figuruje meno Andrey Kočnerovej, podnikateľovej mladšej dcéry. 

Marian Kočner sa spoza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Kočnerová však nemá záložné právo len na byty, ale aj na nebytové priestory. Kočner tak založil v podstate všetky priestory na Cintorínskej ulici, ktoré jeho firma vlastní. Keďže figuruje ako jediný konateľ v Správe a inkase pohľadávok, zmluvy musel podpísať sám. 

Marian Kočner sa spoza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Marian Kočner sa spoza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zbavuje sa majetku

Kočner sa tak záložným právom poistil, aby mu nemohli siahnuť na majetok. Rovnako tak urobil aj Ladislav Bašternák, keď niekoľko dní pred pojednávaním prepísal svoj majetok na manželku. Avšak podľa Občianskeho zákonníka sa prepis majetku na rodinného príslušníka posudzuje inak. Veriteľ tento právny úkon môže napadnúť do troch rokov alebo ak konkrétny právny úkon ukracuje uspokojenie vymáhateľnej pohľadávky veriteľa.

Marian Kočner sa spoza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Týmto spôsobom môžete napadnúť najmä úkony, ktoré urobil dlžník v rámci svojej rodiny (blízkych osôb), s inými osobami, ktorým bol jeho úmysel známy alebo právnickou osobou v ktorej má majetkovú účasť alebo určitú funkciu.

Podivné machinácie

Zvláštnosťou ale je, že Kočnerova dcéra má na katastri zapísané záložné právo na byty a nebytové priestory na lukratívnej adrese, ale u notára takýto zápis nie je. Vyzerá to, akoby záložné právo Kočner zapísal a následne vymazal. 

Five Star Residence

Plomba na liste vlastníctva je aj v komplexe Five Star Residence. Zaujímavosťou je, že vyznačená je na byte, ktorý vlastní druhá Kočnerova dcéra Karolína a ďalších, ktorých vlastníkom je eseročka Tatiana Rent, ktorej konateľom je Tatiana Bašternáková. 

Bašternák sa podobne ako Kočner zbavoval majetko tesne pred pojednávaním. Prepísal ich na svoju manželku. 

Vyšetrovanie sa chýli ku koncu

Marian Kočner je už viac ako päť mesiacov vo väzbe. Poslal ho tam Najvyšší súd SR koncom júla. Obvinený je spolu s Pavlom Ruskom v kauze falšovania zmeniek. Kontroverzného podnikateľa niekoľkokrát presunuli, najskôr z bratislavského Justičného paláca do väznice v Leopoldove a minulý týždeň do Banskej Bystrice. Informovala o o tom RTVS.

Podľa medializovaných informácií posledný presun má súvisieť s tým, že vyšetrovanie sa môže chýliť ku koncu a Kočner momentálne študuje svoj spis. Prokurátor tak môže poda´t návrh na obžalobu. 

Viac o téme: Správa a inkaso pohľadávokZáložné právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu