Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ROZHOVOR s Petrom Peukerom, kandidátom na post primátora Banskej Bystrice

Peter Peuker Zobraziť galériu (3)
Peter Peuker (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA - Občiansky aktivista, 65-ročný Peter Peuker je jedným zo štyroch kandidátov, ktorý 10. novembra zabojuje o post primátora Banskej Bystrice. Do volieb ide ako kandidát strany NAJ - Nezávislosť a Jednota, ktorá má okrem iného v programe aj zavedenie hmotnej zodpovednosti členov vlády a vedúcich štátnych úradníkov, minimálny starobný dôchodok 550 eur a minimálnu mzdu 550 eur, ktorá by do troch rokov stúpla na 1000 eur.

Čo bolo impulzom pre vaše rozhodnutie kandidovať v komunálnych voľbách na post primátora Banskej Bystrice?

Kandidujem, aby som sa mohol podieľať a hlavne rozhodovať o prítomnosti a budúcnosti mesta Banská Bystrica, kde je treba veľa toho zlepšiť a vylepšiť.

Ako teda vnímate súčasný stav mesta? Čo chcete zmeniť?

Stav mesta je v niektorých častiach zúfalý a zanedbaný. Zmeniť to chcem mojím programom. Dôsledne prehodnotiť nevýhodné zmluvy, aj tie, ktoré tu zanechali predchádzajúci primátori a vyvodiť voči nim trestnoprávnu zodpovednosť. Nedovoliť, aby sa uzatvárali zmluvy po dobu dlhšiu, ako trvá volebné obdobie primátora.

Zaviazať k zodpovednosti primátora za podpisy zmlúv za jeho pôsobenia vo funkcii ako i po skončení. Založiť nové mestské podniky v oblastiach služieb potrebných pre mesto a nie využívať a platiť predražené služby dodávateľským firmám. Rovnako zlepšiť triedenie a odvoz komunálneho odpadu, hlavne pre rodinné domy.

Peter Peuker
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Peter Peuker)

Vaša strana sa angažuje aj v sociálnej oblasti. Čím chcete v tomto smere presvedčiť Banskobystričanov, aby krúžkovali práve vaše meno?

Som za nulový cestovný lístok na MHD pre dôchodcov a nulový poplatok za odvoz komunálneho odpadu pre dôchodcov. Pre ľudí bez domova mám v pláne zriadiť mestskú nocľaháreň, kde by mohli za určitý počet dobrovoľne odpracovaných hodín na zbieraní odpadkov v rámci mesta zadarmo prenocovať a využiť možnosť hygienických zariadení, prípadne i nejakej stravy.

Chcem tiež prehodnotiť výkon služby mestskej polície, zamerať ju nie na vyberanie pokút a zakladanie papúč za parkovanie jedným kolesom na trávniku, ale na kontrolu maloletých a mladistvých na požitie drog a alkoholu, dodržiavanie VZN mesta a verejného poriadku. Samozrejme vyriešiť ich platové ohodnotenie, ktoré nemôže byť na úrovni terajšej minimálnej mzdy.

Vo vašom volebnom programe sú osobitnou témou zvieratá…

Vybudovanie útulku pre opustené a týrané zvieratá je mojou prioritou. Je hanbou okresného a krajského mesta, že taký útulok ešte nemá. Školám chcem odporučiť, aby žiaci navštevovali v rámci vyučovacieho procesu tento útulok, aby sa u nich vypestoval vzťah k živým, rovnako cítiacim bytostiam, nie ako k nejakej veci, ktorú možno vyhodiť alebo jej ublížiť.

Taktiež školám odporučiť návštevy fariem, kde sa chovajú úžitkové zvieratá, pestujú poľnohospodárske plodiny a rastliny, takto v nich vypestovať kladný vzťah k prírode.

Peter Peuker (v strede)

Peter Peuker (v strede)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

Povedzte niečo viac o sebe, mnohým Banskobystričanom nie je vaše meno príliš známe...

Myslím si, že nezáleží na mojom mene, ani na popularite mojej osoby. Rozhodnú voliči, či chcú v Banskej Bystrici úplnú zmenu, alebo si zvolia "starých známych" a nech čakajú na "svetlé zajtrajšky".

Na čo ste stavili vo volebnej kampani? Ako oslovujete voličov, aby sa dozvedeli, kto ste, čo im ponúkate ako možný budúci primátor?

prednostňujem osobné stretnutia, na bilbordy ja, ako i strana NAJ nemáme financie, nie sme, ani nebudeme služobníkmi oligarchov a finančných skupín. Ja budem slúžiť len pre účely a spokojnosť všetkých občanov Banskej Bystrice.

Viac o téme: Banská BystricaKomunálne voľbyPeter Peuker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu