Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia bombová hrozba v USA: Poplach v reštaurácii Trumpovho kritika a známeho herca

Polícia v New Yorku riešila ďalšiu bombovú hrozbu Zobraziť galériu (3)
Polícia v New Yorku riešila ďalšiu bombovú hrozbu (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Lennihan)

NEW YORK - Pyrotechnici newyorskej polície odstránili vo štvrtok podozrivý balíček z budovy v newyorskej štvrti Manhattan, v ktorej má reštauráciu aj Robert De Niro. Zásielka bola adresovaná práve tomuto americkému hercovi. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z prostredia newyorskej polície.

Podľa zdroja bol podozrivý balíček podobný tým, aké boli o deň skôr zaslané prominentným americkým demokratom a tiež do televízie CNN, pričom obsahoval aj podobnú výbušninu. Prípady by tak zrejme mohli spolu súvisieť, pričom podľa vyšetrovateľov sa zdá, že zásielky majú rovnakého odosielateľa.

Samotná newyorská polícia uviedla, že zariadenie odstránila z budovy na ulici 375 Greenwich Street okolo 6.30 h ráno miestneho času. Policajtov podľa slov hovorcu na miesto privolali okolo 5.00 h.

Polícia v New Yorku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Lennihan)

O podozrivom balíku informovala medzi prvými stanica NBC, podľa ktorej informácií dorazil balík do De Nirovej reštaurácie Tribeca Grill vo štvrtok ráno miestneho času. Ak sa potvrdí jeho prepojenie na predošlé zásielky, išlo by podľa stanice BBC už o deviate výbušné zariadenie zaslané osobám pokladaným za kritikov amerického prezidenta Donalda Trumpa.

De Niro je totiž považovaný za pomerne hlasného kritika Trumpa, ktorého v minulosti už nazval aj "celonárodnou katastrofou". NBC uviedla, že jeho reštaurácia bola v čase, keď zásielka dorazila, prázdna.

Polícia v New Yorku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Lennihan)

Podozrivé balíčky sa začali od pondelka objavovať na rôznych miestach v New Yorku, Washingtone i na Floride. Prvé výbušné zariadenie sa našlo v pondelok v poštovej schránke v areáli rezidencie amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa.

Balíky boli zaslané aj bývalým americkým prezidentom Billovi Clintonovi a Barackovi Obamovi či niekdajšiemu viceprezidentovi Joeovi Bidenovi. Podozrivé zásielky sa však k adresátom nedostali, pretože ich zachytila Tajná služba Spojených štátov (USSS), ktorá bývalých prezidentov doživotne chráni.

Balík s podozrivým obsahom bol v stredu adresovaný aj bývalému riaditeľovi Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennanovi, ako aj guvernérovi štátu New York Andrewovi Cuomovi, kalifornskej kongresmanke Maxine Watersovej či bývalému ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi.

Bidenovi zaslali až dva podozrivé balíky

Dva podozrivé balíčky, ktoré zaslali niekdajšiemu americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, sa podobajú na zásielky s rúrkovými bombami, aké v uplynulých dňoch zaslali prominentným americkým demokratom a vo štvrtok i americkému hercovi Robertovi De Nirovi. S odvolaním sa na zdroje z prostredia polície o tom vo štvrtok informovala spravodajská stanica NBC. 

Oba balíky adresované Bidenovi zachytili podľa týchto zdrojov na poštových úradoch v americkom štáte Delaware - jeden z nich na pošte v meste New Castle, druhý v meste Wilmington. Podozrivý balíček bol vo štvrtok zaslaný aj do budovy v newyorskej štvrti Manhattan, v ktorej má reštauráciu i sídlo svojej produkčnej spoločnosti aj herec Robert De Niro, pričom zásielka bola adresovaná práve jemu. Na miesto bola privolaná polícia a pyrotechnici následne balíček odstránili. Budovu nebolo potrebné evakuovať, keďže v čase doručenia zásielky (v skorých ranných hodinách) bola podľa slov polície prázdna. 

Podozrivé balíčky sa začali od pondelka objavovať na rôznych miestach v New Yorku, Washingtone i na Floride. Prvé výbušné zariadenie sa našlo v pondelok v poštovej schránke v areáli rezidencie amerického miliardára a filantropa Georgea Sorosa, pripomenula spravodajská stanica BBC. 

Balíky boli zaslané aj bývalým americkým prezidentom Billovi Clintonovi a Barackovi Obamovi. Podozrivé zásielky sa však k adresátom nedostali, pretože ich zachytila Tajná služba Spojených štátov (USSS), ktorá bývalých prezidentov doživotne chráni.

Balík s podozrivým obsahom bol v stredu adresovaný aj bývalému riaditeľovi Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennanovi (v tomto prípade zásielka prišla do spravodajskej televízie CNN sídliacej v mrakodrape Time Warner Center v New Yorku a podnietila tak niekoľkohodinovú evakuáciu), ako aj kalifornskej kongresmanke Maxine Watersovej či bývalému ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi.

Zásielky obsahovali primitívne podomácky vyrobené rúrkové bomby. Žiadna z nich nevybuchla. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zariadenia zaslal na analýzu do svojho laboratória v meste Quantico v americkom štáte Virgínia. 

Viac o téme: BombaHrozbaNew YorkRobert De Niro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu