Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európske mocnosti bijú na poplach: Stačilo, útoky na novinárov sú neprijateľné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Británia, Nemecko a Francúzsko vydali v nedeľu spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdili zabitie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Vyjadrili pritom "naliehavú potrebu objasnenia, čo sa presne stalo".

Vlády vo vyhlásení uviedli, že útoky na žurnalistov sú neprijateľné a "naše tri štáty sú nimi krajne znepokojené". Poznamenali, že "hypotézy" doposiaľ predostreté saudskoarabskýým vyšetrovaním musia byť podporené faktami, aby sa dali považovať za dôveryhodné. Británia, Nemecko a Francúzsko ostro odsúdili Chášukdžího zabitie a očakávajú, že sa zistí pravda a vyvodí sa zodpovednosť za akékoľvek spáchané zločiny.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že v utorok podá plné vysvetlenie smrti Chášukdžího. Podrobnosti o tureckom vyšetrovaní poskytne v prejave k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente, informovala agentúra AP. Podľa Erdogana sa musia tieto informácie zverejniť, "pretože požadujeme spravodlivosť".

Zavraždený novinár Džamál Chášukdží
Zobraziť galériu (2)
Zavraždený novinár Džamál Chášukdží  (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

Rijád v sobotu po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jeho konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil začiatkom októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry mal byť zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie. Tureckí predstavitelia však pre médiá v uplynulých týždňoch opakovane povedali, že podľa ich zistení žurnalistu na konzuláte zavraždili a rozštvrtili, pričom majú zvukové a obrazové nahrávky, ktoré takéto tvrdenia dokazujú.

Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Viac o téme: NovináriVyhlásenieDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu