Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostrá kritika čínskych štátných médií: Ignorantské a zákerné vyhlásenia amerického ministra

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP/Brendan Smialowski)

PEKING - Čínske štátne médiá v pondelok ostro kritizovali vyjadrenia amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea. Šéf americkej diplomacie v Latinskej Amerike v čase narastajúcich bojov o vplyv v tomto regióne varoval pred skrytými rizikami čínskych investícií. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako uviedla vo svojej správe, Pompeo sa koncom uplynulého týždňa v rámci svojho turné po Latinskej Amerike stretol s najvyššími predstaviteľmi Panamy a Mexika. Novinárom počas tejto cesty povedal, že prítomnosť Číny "nie je vždy pre dobro obyvateľov". "Keď prídu s dohodami, ktoré sa zdajú byť príliš dobré na to, aby to bola pravda, v skutočnosti také sú," povedal Pompeo vo štvrtok v hlavnom meste Mexika. Jeho vyhlásenie zverejnil na svojej webovej stránke rezort diplomacie.

Čínsky štátny denník China Daily pondelok v úvodníku píše o Pompeových vyhláseniach ako o "ignorantských a zákerných". Jeho kritiku, že ambície Číny v oblasti infraštruktúry vytvárajú v iných krajinách dlhové pasce, označil za falošnú. Čína si vytvára pôdu na obchodovanie v Latinskej Amerike bohatej na zdroje, čím rastie znepokojenie Washingtonu, podľa ktorého si tam táto druhá najväčšia ekonomika sveta takto buduje vplyv, komentuje obchodnú vojnu medzi Čínou a USA Reuters.

Čínsky prezident Si Ťin-pching presadzuje plány na rozšírenie obchodných koridorov pozdĺž tzv. hodvábnej cesty spájajúcej Áziu, Európu a Afriku. Čína čerpá úvery vo výške miliárd dolárov na výstavbu ciest, železníc a prístavov a ďalšej infraštruktúry.

Viac o téme: USAČínaMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu