Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Našli sa časti tela nezvestného saudskoarabského novinára: Rozsekaný na kúsky

Džamál Chášukdží vchádza na saudskoarabský konzulát v Istanbule Zobraziť galériu (3)
Džamál Chášukdží vchádza na saudskoarabský konzulát v Istanbule (Zdroj: YouTube / CNN)

ANKARA - Našli sa časti tela patriace saudskoarabskému novinárovi Džamálovi Chášukdžímu, zavraždenému na konzuláte Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. Objavili ich v záhrade domu saudskoarabského generálneho konzula, informovala televízna stanica Sky News. Podľa jedného z nemenovaných zdrojov, na ktoré sa odvoláva, bol novinár rozsekaný na kúsky a jeho tvár bola znetvorená.

Posun vo vyšetrovaní vraždy Chášukdžího: Polícia našla vozidlo saudskoarabského konzulátu

Správa Sky News prišla po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Chášukdžího telo sa nenašlo, a požadoval od saudskoarabských predstaviteľov, aby prezradili, kde sa nachádza.

Džamál Chášukdží
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

Saudská Arábia najskôr popierala, že by niečo vedela o jeho zmiznutí. Potom tvrdila, že Chášukdžího - prispievateľa novín The Washington Post a kritika saudskoarabskej kráľovskej rodiny a korunného princa Muhammada bin Salmána - zabili 2. októbra pri "bitke" s predstaviteľmi kráľovstva. Tí boli za ním vyslaní s úlohou, aby ho "povzbudili" k návratu do Saudskej Arábie.

V nedeľu saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr oficiálne označil zabitie novinára ako "vraždu", pripomína agentúra DPA. Saudská Arábia uviedla, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 osôb. Turecké médiá aj tureckí predstavitelia tvrdia, že 59-ročného novinára žijúceho v USA zavraždilo a rozštvrtilo 15-členné saudskoarabské komando.

V aute saudského konzulátu sa našli Chášukdžího veci

Vo vozidle patriacom saúdskoarabskému konzulátu v Istanbule našli tureckí vyšetrovatelia dve batožiny a veci patriace zrejme zavraždenému saúdskoarabskému novinári Džamalovi Chášukdžímu. Uviedla to dnes televízia CNN Türk. Auto bolo nájdené už skôr opustené v podzemných garážach asi 15 kilometrov od budovy zastupiteľstva, kde bol novinár zabitý.

Svedok, ktorého citovala agentúra Reuters, uviedol, že turecké vyšetrovateľa sprevádzal tím zo Saudskej Arábie. Vo vozidle podľa CNN Türk objavili okrem iného počítač a nespresnené dokumenty. S prehliadkou auta budú pokračovať v stredu.

Kráľ Salmán prijal príbuzných zavraždeného novinára Chášukdžího

Saudskoarabský kráľ Salmán prijal v utorok v metropole Rijád príbuzných saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého začiatkom októbra zavraždili na saudskoarabskom konzuláte v tureckom meste Istanbul. Informovala o tom agentúra Reuters. Na stretnutí bol prítomný aj saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorého Chášukdží v minulosti kritizoval.

Erdogan chce, aby podozrivých z vraždy Chášakdžího súdili v Turecku

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že 18 ľudí, ktorých Saudská Arábia zatkla v súvislosti s vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího, by mali súdiť v Turecku. Tohto novinára, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule zavraždili a následne rozrezali jeho telo. Erdogan okrem toho Rijád vyzval, aby konečne ukázal telo obete. "Ako je možné, že sme stále nevideli telo osoby, pri ktorej bolo potvrdené, že ju zavraždili?" spýtal sa turecký prezident.

Podľa Erdogana je v prvom rade dôležité nie to, kto vraždu vykonal, ale kto ju objednal. Ako píše agentúra Associated Press (AP), turecký prezident síce nespomenul menovite saudskoarabského korunného princa, no podľa informácií tureckých médií sa javí, že všetky linky vedú práve k nemu.

MIMORIADNE Našli sa časti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ali Unal)

Erdogan zverejnil aj niekoľko nových informácií z vyšetrovania, do ktorého sa okrem Saudskej Arábie pustili po vlastnej osi aj Turci. Rijád podľa neho plánoval túto vraždu niekoľko dní. To protirečí oficiálnym saudskoarabským vyhláseniam, podľa ktorých s vraždou kráľovský dvor nemal nič spoločné.

Erdogan tiež potvrdil informáciu, ktorú krátko predtým priniesli niektoré turecké médiá, že niekoľko hodín po Chášakdžího vražde vyšiel z budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule muž, ktorý mal oblečené jeho šaty, a podľa všetkého mal zohrávať úlohu jeho dvojníka.

Podľa tureckých médií v deň vraždy priletelo do Istanbulu súkromným lietadlom až 15 predstaviteľov Saudskej Arábie. Predtým pritom väčšina tureckých zdrojov spomínala len jedného, Mahíra Abdulazíza Mutríba, ktorý patrí k okruhu najbližších spolupracovníkov saudskoarabského korunného princa. Tohto muža je vidieť aj na fotografiách z tohtoročných princových návštev v Spojených štátoch, Francúzsku a Taliansku. Podľa najnovších informácií tureckých médií tento muž vykonal približne v čase, keď malo k vražde dôjsť, z budovy konzulátu štyri telefonáty do saudskoarabského kráľovského paláca.

Viac o téme: VraždaDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu