Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Albert Einstein napísal jeden z najlegendárnejších listov: Toto veriacich asi nepoteší

Albert Einstein
Albert Einstein (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Za viac ako milión dolárov by sa mohol v decembri vydražiť list, ktorý v roku 1954 napísal Albert Einstein židovskému filozofovi Erikovi Gutkindovi. Preslávený teoretický fyzik v ňom nazýva Boha "produktom ľudskej slabosti" a náboženstvo "stelesnením úplne detinských povier". Text sa prvýkrát objavil na verejnosti pri dražbe v roku 2008, teraz pôjde do aukcie v pobočke aukčnej siene Christie' v New Yorku, napísal denník The Washington Post (WP).

"Slovo Boh pre mňa nie je ničím iným ako výrazom a produktom ľudskej slabosti, Biblia len zbierkou počestných, skôr však primitívnych legiend," uvádza sa v asi najznámejšej pasáži z listu.

Einstein list napísal rok pred svojou smrťou v reakcii na Gutkindovu knihu z roku 1952, ktorá sa pokúšala prepojiť koncepty židovského duchovna a intelektualizmu. Nastoľovala hypotézu, že pokrok vedy môže doviesť a dovedie ľudstvo ku kompletnému pochopeniu Boha. Gutkind jeden výtlačok zaslal Einsteinovi ako darček. "Prečítal som v posledných dňoch značnú časť vašej knihy a veľmi vám ďakujem, že ste mi ju poslal," napísal fyzik. Jeho recenzia bola zdvorilá, avšak dosť nekompromisná. "Židovstvo rovnako ako všetky ostatné náboženstvá je pre mňa stelesnením úplne detinských povier," napísal okrem iného Einstein. Médiá zároveň pripomínajú, že hoci Einstein jasne odmietal myšlienku personifikovaného Boha, ktorý sleduje všetky ľudské konania, nepovažoval sa za ateistu. Podľa WP mal tiež hlbokú úctu k "náboženským géniom" a mal za to, že náboženstvo je pre ľudí potrebným morálnym vodítkom.

Čo sa dialo s kľúčovým listom v dekádach po jeho spísaní, nie je jasné. Znovu sa objavil až v roku 2008, keď za neho neznámy kupec v londýnskej dražbe zaplatil 404 000 dolárov. O štyri roky neskôr sa objavil na serveri eBay s vyvolávacou cenou tri milióny dolárov, ale kupca zrejme nenašiel.

Aukčná sieň Christie 'očakáva, že v dražbe 4. decembra by sa finálna cena mohla dostať na 1,5 milióna dolárov. Za podobnú cenu (za 1,3 milióna dolárov) sa vlani v októbri v Jeruzaleme predal Einsteinov ručne písaný odkaz o šťastnom živote, ktorým fyzik v roku 1922 obdaroval hotelového poslíčka v Tokiu.

Viac o téme: DražbaListNáboženstvoAlbert EinsteinŽidovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu