Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fidesz pritvrdzuje protimigračný zákon: Zastavme Sorosa hrozí väzením

Viktor Orban
Viktor Orban (Zdroj: SITA/Stoyan Nenov, Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vládna strana Fidesz v utorok predloží parlamentu sprísnený návrh protimigračného zákona, označovaného aj výrazom "Zastavme Sorosa". Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Máté Kocsis v pondelok v Budapešti zdôraznil, že organizovanie ilegálnej migrácie sa prijatím tohto zákona stane trestným činom.

Podľa spravodajského servera 888.hu Kocsis povedal, že voliči v aprílových parlamentných voľbách jednoznačne potvrdili, že nechcú, aby sa Maďarsko stalo krajinou prisťahovalcov, a podčiarkol, že práve tomuto cieľu napomôže zákon "Zastavme Sorosa".

Priestupok organizovaného napomáhania k ilegálnemu prisťahovalectvu bude v zmysle návrhu zákona trestaný odňatím slobody na päť až 90 dní. V prípade poskytovania finančných prostriedkov na napomáhanie k ilegálnemu prisťahovalectvu a ďalšieho zákonom presne stanoveného konania s rovnakým cieľom bude hroziť až ročné väzenie, dodal predseda frakcie Fideszu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán minulý týždeň povedal, že organizovanie ilegálnej migrácie je trestný čin, pretože znamená pre Maďarsko národnobezpečnostné riziko. Štát je povinný proti takejto činnosti zakročiť: musí ju zakázať a trestať, povedal v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

Podľa Orbána bude pripravovaný návrh zákona riešiť práve tieto záležitosti. Vláda ráta s tým, že balík zákonov nazvaných "Zastavme Sorosa" a novelu ústavy súvisiacu s migračnými výzvami schváli Národné zhromaždenie ešte pred letnými prázdninami.

Bulharský návrh odsúdili

Návrh riešenia migrácie predložený Bulharskom, ktoré je v súčasnosti predsedajúcou krajinou Rady Európskej únie, je alarmujúci a mimoriadne nebezpečný, pretože je opäť založený na povinnom prerozdeľovaní prisťahovalcov. Podľa agentúry MTI to v Sofii povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Minister v prestávke schôdzky ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ pripomenul, že bulharské predsedníctvo navrhuje vyriešiť spor okolo plánovanej reformy spoločnej európskej azylovej politiky automatickým prerozdeľovaním utečencov v Únii len v prípade, ak by došlo k ich veľkému prílevu, aký nastal v roku 2015.

"Bulharský návrh vlastne migrantom odkazuje, že ak ich príde dostatočne veľké množstvo, potom budú rozdelení v európskych krajinách," povedal Szijjártó, ktorý takýto návrh označil za pozvánku, čo je v rozpore s bezpečnostnými záujmami Európy. Maďarský minister označil za neprijateľnú aj tú časť návrhu, v zmysle ktorej členské krajiny EÚ, ktoré dobrovoľne prijmú prisťahovalcov, budú mať nárok na európske zdroje.

Viac o téme: ImigráciaMaďarskoFideszZastavme Sorosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu