Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Maďarsku je vymaľované: Poslanci schválili siedmu novelu ústavy

Poslanci maďarského parlamentu na čele s Viktorom Orbánom Zobraziť galériu (2)
Poslanci maďarského parlamentu na čele s Viktorom Orbánom (Zdroj: Szilard Koszticsak/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ – Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili siedmu novelu ústavy, v ktorej sa uvádza, že zásadnou úlohou štátu je ochrana ústavnej identity a kresťanskej kultúry a že do Maďarska je zakázané usídliť cudzie obyvateľstvo. Informovala o tom agentúra MTI.

Za novelu hlasovala dvojtretinová väčšina poslancov: 159 poslancov frakcie vládnuceho bloku Fidesz-KDNP, poslanci opozičnej strany Jobbik, nezávislá poslankyňa Dóra Dúróová a poslanec reprezentujúci nemeckú menšinu Imre Ritter. Proti hlasovali štyria členovia opozičnej frakcie strany Dialóg (Párbeszéd) a Ákos Hadházy, ktorý avizoval vystúpenie zo strany Politika môže byť iná (LMP).

Maďarská socialistická strana (MSZP) a LMP oznámili, že sa hlasovania nezúčastnia, poslanci Demokratickej koalície (DK) nehlasovali. Podľa schválenej novely, ktorú predkladal minister spravodlivosti László Trócsányi, povinnosťou všetkých orgánov štátu je ochrana ústavnej identity krajiny a kresťanskej kultúry.

Poslanci maďarského parlamentu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Ústava bola ďalej doplnená o spresnenie v prípadoch uplatnenia spoločných právomocí štátu a Európskej únie. Podľa MTI novinkou je, že uplatňovanie spoločných právomocí musí byť v súlade so základnými právami a slobodami uvedených v ústave. Tieto právomoci nesmú obmedzovať uznesenia týkajúce sa územnej celistvosti, obyvateľstva, formy štátu a štátneho zriadenia. V texte ústavy sa uvádza, že nie je možné usídliť do Maďarska cudzie obyvateľstvo.

Základný zákon ďalej spresňuje okruh ľudí, ktorí majú nárok v Maďarsku získať azyl a upozorňuje, že na štatút utečenca nemajú nárok cudzinci, ktorí prišli cez krajiny, kde neboli vystavení prenasledovaniu, prípadne hrozbe prenasledovania. Ústava rieši aj otázku právnej ochrany verejného poriadku. "Uplatňovanie slobody prejavu a zhromažďovania nemôže obmedzovať rodinný či súkromný život iných ľudí a pokoj ich domova," píše sa v novelizovanej ústave.

Základný zákon, ktorý nadobudne platnosť 15. októbra tohto roka, zakazuje bývanie na verejných priestranstvách. Súčasne je v texte ústavy uvedené, že Maďarsko sa v rámci právnej ochrany domova snaží zabezpečiť všetkým občanom možnosť bývania a potrebné podmienky k nemu. Vládnuci blok Fidesz-KDNP presadil do ústavy  vytvorenie samostatného správneho súdu, ktorý bude rozhodovať v sporoch týkajúcich sa verejnej správy. Do základného zákona sa dostalo i ustanovenie, že úlohou polície je brániť ilegálnemu prisťahovalectvu.

Schválili aj balík zákonov "Zastavme Sorosa

Poslanci maďarského parlamentu v stredu schválili návrh balíka zákonov na potlačenie migrácie. Na základe balíka označovaného ako "Zastavme Sorosa" bude možné napomáhanie a podporu ilegálneho prisťahovalectva trestne stíhať, informovala agentúra MTI. Opozícia, ale aj niektoré medzinárodné organizácie návrh balíka zákonov ostro kritizovali.

Za návrh hlasovalo 160 poslancov, 18 bolo proti. Na základe nového ustanovenia trestného zákonníka bude možné trestať napomáhanie protizákonnému prisťahovalectvu, teda organizovanie pomoci migrantom, ktorí nie sú prenasledovaní, alebo prichádzajú cez krajiny, v ktorých im už nehrozí prenasledovanie. V prípade ak niekto finančne podporuje uvedenú trestnú činnosť, prípadne takúto činnosť pravidelne organizuje, hrozí mu podľa nových právnych noriem odňatie slobody do výšky jedného roka.

Sankcie hrozia aj osobám, ktoré sa na ilegálnej migrácii podieľajú organizovaním sledovania štátnych hraníc, prípravou informačných materiálov, ich distribúciou, prípadne objednávaním. Okrem trestu odňatia slobody hrozí páchateľom aj vyhostenie z krajiny. Schválený balík zákonov obsahuje aj novelu zákona o utečencoch, v ktorom sa spresňujú podmienky získania azylu. Zmeny sa dotkli aj zákona o štátnych hraniciach či zákona o polícii.

Predkladatelia návrhu balíka zákonov v zdôvodnení uviedli, že občania Maďarska oprávnene žiadajú, aby vláda všetkými prostriedkami bránila ilegálnemu prisťahovalectvu a aby zasiahla proti činnostiam, ktoré mu napomáhajú. "Zákon Zastavme Sorosa slúži tomuto účelu. Chceme zabrániť tomu, aby sa aj z Maďarska stala prisťahovalecká krajina," cituje MTI zo zdôvodnenia.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánSiedma novela ústavy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu