Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Objasnenie prípadu je v záujme celej spoločnosti, pripomína Most-Híd

Zľava: Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská a predseda strany Most-Híd Béla Bugár
Zľava: Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská a predseda strany Most-Híd Béla Bugár (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Predstavitelia strany Most-Híd ostro odsudzujú vraždu investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a vyzývajú orgány činné v trestnom konaní, aby sa prípadu, akému sme na Slovensku doteraz nečelili, venovali s maximálnym nasadením. Uvádza sa to v stanovisku Mosta, ktoré poskytlo tlačové oddelenie.

"Ak by závery vyšetrovania vraždy potvrdili mediálne úvahy o spojitosti smrti mladého novinára s jeho investigatívnou činnosťou, bol by to útok proti slobode slova a prejavu, ktorú musí odsúdiť celá spoločnosť. Objasnenie prípadu v čo najkratšom čase a potrestanie páchateľov je preto v záujme celej spoločnosti, rovnako je dôležité nezneužívať túto tragickú udalosť na politický boj," píše sa ďalej v stanovisku Mostu-Híd. Strana zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým oboch obetí.

Podľa štátneho tajomníka na ministerstve obrany Róberta Ondrejcsáka (Most-Híd) vražda je vo všeobecnosti tragická, ale keď bol zavraždený novinár pre svoju prácu, je to útok na slobodu slova a základy demokracie. „Chcel by som vyjadriť solidaritu novinárskej obci a úprimnú sústrasť rodine. Chcem veriť, že sa táto tragická vražda čím skôr vyšetrí a páchatelia budú potrestaní. Pre pokoj spoločnosti, spravodlivosť a základné princípy demokracie,“ uviedol.

Úprimnú sústrasť rodinám a kolegom z redakcie Aktualít vyjadrila aj strana SPOLU - občianska demokracia. "Sme zhrození a veríme, že tento trestný čin orgány v trestnom konaní čo najrýchlejšie objasnia a vinníkov stihne spravodlivý trest," uviedli v stanovisku.

Na vraždu reagovalo aj Progresívne Slovensko, ktoré rodine, pozostalým a kolegom takisto vyjadrilo úprimnú sústrasť. „Ak sa potvrdí, že Kuciakova smrť súvisí s jeho investigatívnou prácou na daňových podvodoch, je to návrat do praktík mafiánskeho štátu 90. rokov,“ uviedol líder Ivan Štefunko, podľa ktorého sa v tejto chvíli všetky demokratické strany musia postaviť na obranu novinárov a žiadať okamžité a dôsledné vyšetrenie Kuciakovej smrti.

Progresívne Slovensko žiada dôsledne vyšetriť aj to, ako polícia vyšetrovala trestné oznámenie za vyhrážky voči Kuciakovi a jeho rodine po sérií investigatívnych článkov zo septembra minulého roku. “Očakávame, že k prípadu bude zvolané mimoriadne zasadnutie Výboru pre obranu a bezpečnosť. Ak sa ukáže, že polícia ochranu Kuciaka zanedbala, je to obrovské zlyhanie a dôvod na odstúpenie,” povedal Štefunko.

Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka a jeho priateľku. Úkladná vražda reportéra pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou, informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

Viac o téme: Most-HídJán Kuciak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu