Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNA SPRÁVA Pavol Rusko opustil väznicu! VIDEO Vysmiaty obvinil Černáka z klamstva

Pavol Rusko opúšťa väzenie v Bratislave Zobraziť galériu (4)
Pavol Rusko opúšťa väzenie v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ostro sledovaná kauza bývalého šéfa Markízy a exministra stále pokračuje. Pavol Rusko sa dostal na slobodu. Súd dnes rozhodol o jeho prepustení z väzby.

Pavol Rusko opustil väznicu v Bratislave

"Vitajte, dobrý podvečer. Asi by sa patrilo povedať pár slov, keďže doteraz hovorili iní. Chcem vyhlásiť, že všetko to, čo hovorí Černák, sú klamstvá a výmysly. Nič také som neurobil, nič také sa nestalo. Verím, že toto vyšetrovanie prinesie odpoveď nielen na otázku, že s tým nemám nič spoločné, čo je čím ďalej, tým viac jasné, ale najmä kto si celú túto kauzu vymyslel a u nich objednal," povedal Rusko, keď opúšťal väzenie. 

Galéria: Pavol Rusko opúšťa väzenie v Bratislave

Ruska pustili na slobodu

"Krajský súd v Bratislave zrušil napadnuté uznesenie Okresného súdu Bratislava II zo dňa 26. 10. 2017 v celom rozsahu a prepustil obvineného P. R. z väzby na slobodu pri konštatovaní existencie dôvodu väzby, tzv. úteková väzba, ktorú nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka." informoval hovorca bratislavského súdu Pavol Adamčiak.

Súd Ruskovi ďalej uložil aj obmedzenia a povinnosti. "Do 24 hodín od prepustenia na slobodu musí odovzdať cestovný pas, na ktoromkoľvek oddelení dokladov odboru poriadkovej polície. V lehote do 24 hodín od vykonania tohto úkonu musí predložiť probačnému a mediačnému úradníkovi súdu potvrdenie o odovzdaní cestovného pasu," doplnil Adamčiak.

Súd zároveň Ruskovi uložil zákaz vycestovať do zahraničia. Uložil mu povinnosť dostaviť sa mediačnému a probačnému úradníkovi v lehotách ním určených, minimálne raz mesačne. "Na posilnenie účinku dohľadu je obvinený povinný podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami, t.j. zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby. Obvinený je povinný mať pri sebe toto zariadenie počas celého trvania kontroly technickými prostriedkami," uzavrel hovorca súdu. 

MIMORIADNA SPRÁVA Pavol Rusko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: topky)

Za Ruskom už prišiel obhajca

"Vítame rozhodnutie a prepustenie na slobodu," povedal bezprostredne po rozhodnutí súdu  Ruskov obhajca Marek Parek. Do väznice za svojím klientom prišiel niekoľko desiatok minút po rozhodnutí súdu o prepustení na slobodu. "Obrana nášho klienta je celkom zrejmá v tom, že tie obvinenia sa nemôžu zakladať na pravde, ani nemohlo dôjsť k spáchaniu skutku tým spôsobom, ako to bolo prezentované. Obvinenie je založené na dvoch, aj to rozporných výpovediach osôb pána Černáka a pána Kaštana, bez podpory v iných objektívnych dôkazoch," uviedol Para. Obhajca sa konkrétne k jednotlivým výpovediam nechcel vyjadrovať. Uviedol, že do vyšetrovacieho spisu boli doložené nové listinné dôkazy, s ktorými sa chce oboznámiť. Pripustil možnosť, že k prípadu zorganizujú tlačovku.

Ruskov Obhajca pred prepustením Ruska

"Pán Rusko je inteligentný človek. Sám zo svojho rozhodnutia podmienky súdu bezvýhradne dodrží," povedal Para k podmienkam, ktoré Ruskovi stanovil súd. "Väzba je sekundárna záležitosť. Prioritná záležitosť bolo pre nás vždy vysvetlenie toho, čo sa stalo a očistenie mena pána Ruska," dodal.

MIMORIADNA SPRÁVA Pavol Rusko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Rusko bol vo väzbe takmer mesiac

Pavla Ruska zadržala polícia 23. októbra v jednom z bratislavských obchodných centier. Po pár dňoch, čo prežil v cele policajného zadržania, sa postavil pred sudcu Okresného súdu Bratislava II. Po viac ako dvoch hodinách, čo sa ho snažil s advokátom presvedčiť, sudca Ruska poslal do väzby z obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov. Exminister podal sťažnosť, o ktorej dnes rozhodol krajský súd.

Obvinenie z plánovania vraždy

Rusko čelí obvineniu v prípade objednávky vraždy svojej niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Polícia na prípade intenzívne pracuje a do dnes už vypočula všetkých hlavných aktérov. Spolu s Ruskom je v kauze obvinený banskobystrický boss Mikuláš Černák, ktorý svojou výpoveďou spustil vyšetrovanie prípadu. K ďalším obvineným patrí jeho niekdajší spoločník Miloš Kaštan. Ich výpovede sa v podstatných častiach zhodujú a Ruska usvedčujú. Štvrtým obvineným je Róbert Lališ, považovaný za šéfa gangu sýkorovci. Svoju vinu popiera a tvrdí, že v súvisloti s týmto prípadom o ničom nevie.   

Polícia v prípade vypočula viacerých svedkov, ako napríklad Jána Kána, bývalého blízkeho človeka bosaa Černáka, bývalú Ruskovu manželku Vieru, prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika, bývalú blízku spolupracovníčku expremiéra Vladimíra Mečiara Annu Nagyovú, či podnikateľa Mariána Kočnera. Na polícii taktiež vypovedala Sylvia Volzová, ktorej vraždu mali obvinení podľa policajného vyšetrovateľa pripravovať.

Rusko si mal vraždu v podsvetí objednať ešte v roku 1997. Motívom malo byť, že chcel ovládnuť väčšinový podiel v televízii Markíza. Mal zaplatiť aj zálohu 500.000 slovenských korún. Exminister obvinenie odmieta, pripustil, že v roku 1997 si u Černáka overoval informácie o jeho likvidácii.  

Viac o téme: VäzbaSúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu