Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rezort práce tvrdí, že podporuje poskytovanie opatrovateľskej služby

Branislav Ondruš
Branislav Ondruš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce podporuje poskytovanie opatrovateľskej služby na Slovensku. Dôkazom toho sú dva národné projekty, ktoré boli spustené na podporu opatrovateľských služieb. Rezort je zároveň pripravený rokovať o aktuálnej situácii opatrovateľov.

S predstaviteľkami opatrovateliek sa v pondelok (23.10.) stretol prezident SR Andrej Kiska, s ktorým hovorili o aktuálnej situácii. Za veľký problém považujú najmä platy. Taktiež žiadajú vytvoriť trojzmenné prevádzky či osemhodinovú pracovnú službu. Mnohé zarobia v slovenských domovoch sociálnych služieb do 400 eur v čistom. Boli by za to, ak by to bolo aspoň 700 eur v čistom. Opatrovateľkám sa tiež nepáči, že v niektorých prípadoch sa dve ženy v zariadení sociálnych služieb starajú o desiatky ľudí. 

"Našou úlohou bude vytvoriť podmienky a predpoklady na to, aby sme vzdelávali. Naším záujmom je, aby ostali na území Slovenska. Bol by som veľmi rád, ak by aj opatrovatelia boli finančne lepšie riešení. Ale očakávania, že za tú prácu budú dostávať 700 eur v čistom, sú v tomto prípade v podmienkach SR nesplniteľné. Ale chceme s nimi hovoriť, bol by som rád, keby opúšťali rakúsky priestor a zakotvili u nás. Potreba na Slovensku je veľmi veľká," skonštatoval Richter.

Hlava štátu sa tiež vyjadrila, že Slovensko nie je sociálny štát. "Slovensko postupne buduje princípy sociálneho štátu. Dôležité je, aby sa postupne vytvorili podmienky, aby sa opatrovateľom mzda postupne zvyšovala. Pán prezident môže veľa sľubovať, jeho kompetencie tu nie sú. Mňa trošku prekvapuje, že na to stretnutie neprizval nikoho z rezortu práce. Možno aj ja sám budem iniciovať stretnutie s pánom prezidentom, aby sme na túto tému vzájomne hovorili," uviedol Richter.

Štátny tajomník Branislav Ondruš upozornil na to, že na podporu opatrovateľskej služby bol vytvorený finančný program, cez ktorý je zabezpečené spolufinancovanie poskytovania týchto služieb. A to napriek tomu, že to nepatrí do kompetencií ministerstva, ale samospráv. "Napriek faktu, že poskytovanie opatrovateľských služieb patrí do kompetencií obcí a miest, si uvedomujeme, že nemáme dôvod byť spokojní s tým, v akom rozsahu sa opatrovateľské služby na Slovensku poskytujú," doplnil Ondruš. V minulosti bol spustený národný projekt, na ktorý bolo vyčlenených 30 miliónov eur. Z neho sa financovali mzdy pre 3620 opatrovateľov, ktorí sa starali zhruba o 4000 odkázaných ľudí.

V súčasnosti funguje nový projekt, na ktorý bolo vyčlenených 50 miliónov eur, a prostredníctvom neho sa už financuje vyše 3700 opatrovateľov, ktorí sa starajú o 5500 klientov. "Zhruba 40 % všetkých opatrovateľov pracuje na Slovensku vďaka tomu, že sú financovaní prostredníctvom nášho národného projektu, na ktorý sme vyčlenili 50 miliónov eur. Časť pracuje v zariadeniach sociálnych služieb," upozornil Ondruš.

Ministerstvo si sľubuje veľa aj od novely zákona o sociálnych službách, ktorú ešte musí definitívne schváliť parlament. Prispieť má ku zvýšeniu financovania zo strany štátu. "Zabezpečujeme, že všetky peniaze, ktoré budúci rok môžu dosiahnuť 130 miliónov eur, budú musieť zariadenia sociálnych služieb použiť výlučne na mzdy. Týmto vytvárame tlak na to, aby aj v sociálnych službách ľudia, ktorí pracujú, dostali vyššie mzdy ako v súčasnosti," podotkol Ondruš.

Taktiež rezort pripravuje aj ďalšie opatrenia, ktoré majú pomôcť aj opatrovateľom. "Štát vytvára ďalší priestor. Ohlásili sme, že pripravujeme novelu Zákonníka práce. Budeme zvyšovať príplatok za nočnú prácu, zavedieme príplatok za prácu v sobotu a nedeľu a to je často robota, ktorú vykonávajú opatrovateľky," doplnil Ondruš s tým, že ale aj samosprávy by si mali stanoviť svoje priority, medzi ktoré majú patriť aj sociálne služby.

"Štát skutočne prispieva veľkoryso. Budúci rok to bude 130 miliónov eur, ktoré vydáme na sociálne služby napriek tomu, že samotný štát neprevádzkuje ani jedno zariadenie a nie je poskytovateľom terénnych sociálnych služieb," dodal Ondruš s tým, že ak by si rezort práce myslel, že odmeňovanie v sociálnych službách je v poriadku, tak by sa vyše roka nepripravovala novela, ktorá priniesla zmeny v oblasti financovania.

Viac o téme: Branislav OndrušOpatrovateľská služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu